Direct naar artikelinhoud

De Einstein uit Wachtebeke gaat solo

Scheire en de Schepping

Eén, zondag 15/4, 20u30

humor

Er komt, jammer genoeg, geen nieuwe reeks van Basta!. Dus mogen de Neveneffecten, tot ze door VT4 worden ingezet in de 'grote mediaoorlog', elk hun ding doen. De leden van het prettig gestoorde kwartet klussen intussen bij als 'beste vriend' op een geënsceneerde begrafenis, worden vader, gaan op reis of houden zich onledig met het baldadige Man bijt hond-rubriekje 'Gek of geniaal'.

Geen losse schnabbels evenwel voor de hoogbegaafde natuurkundige Lieven Scheire. Die krijgt een eigen programma, het allerlaatste van Woestijnvis voor Eén, op de heilige zondagavond.

Een paar jaar geleden maakte hij in De laatste show de kijkers wegwijs in de wondere wereld der fysica en probeerde op schalkse wijze de wetenschap voor mensen met een lager IQ dan het zijne, ongeveer iedereen dus, toegankelijk te maken.

Uit dat rubriekje werd een humoristisch panelprogramma gedistilleerd waarin de Einstein uit Wachtebeke zijn gasten interessante en/of grappige weetjes over 'de wereld en alle schepsels die erin rondlopen' voorlegt.

Waarom is roken lekker en dodelijk tegelijkertijd? Hoe komt het dat speelgoed zo belangrijk is in oorlogstijd? Hoe kan het dat één man een rol speelde bij de verwekking van 10 procent van de Europese bevolking? Aan het vierkoppige panel om voor de vuist weg die opmerkelijke verhalen te reconstrueren.

Voor een grap op niveau, een snedige oneliner of een geniaal verhaal wordt beroep gedaan op Mark Uytterhoeven, Bart De Pauw, Tom Waes, Philippe Geubels, Karen Damen, (de rosse van K3), Linde Merckpoel (de rosse van Studio Brussel), pdw en collega-Neveneffect Jonas Geirnaert.

Elke week komt een professor langs, zorgt eenmansband Stijn Cole voor een streepje muziek en Chris Willemsen, de dwerg uit De Ronde, voor een uitsmijter.

We kijken vol verwachting uit naar Scheire en de schepping. Een even gedurfde als risicovolle onderneming. Het succes van dergelijke programma's, herinner u De kazakkendraaiers, hangt immers volledig af van de creativiteit en het improvisatietalent van de panelleden. Mogen de heiligen der verbale gevatheid hen gunstig gezind zijn.(JH)

Lieven Scheire legt zijn gasten interessante of grappige weetjes voor.