Direct naar artikelinhoud

Yevgueni: 'Mintzkov moest er absoluut bij'

Deze week vinden de Radio 1-sessies plaats in Studio 6 van de VRT. Elke dag deelt een Vlaamse artiest of band het podium met zijn muzikale vrienden. Vandaag: Yevgueni.

Vanavond wint de moerstaal het pleit tijdens de Radio 1-sessies. Naast Yevgueni zingt ook het merendeel van de gasten in de eigen taal. Zo maakt Flip Kowlier zijn opwachting, en Walrus, een zijproject van toetsenist Geert Noppe. Ook de VRT zelf is goed vertegenwoordigd: Lies Steppe presenteert op Klara, en Gertjan Van Hellemont, alias Douglas Firs, werkt als technicus op Radio 1. Met Mintzkov en Geppetto and the Whales hebben de Sessies er ook nog twee finalisten van Humo's Rock Rally bij.

Maar de opvallendste gast is toch folkrockartiest Lieven Coppieters, die in 1976 zijn enige plaat uitbracht. Met cultsongs als 'Neerhof' bleef hij opgeslagen in het collectief geheugen. Lieven verdween nadien zo'n dertig jaar jaar van de aardbodem. Maar Yevgueni-frontman Klaas Delrue kon de songsmid vermurwen tot een optreden op Radio 1.

Hoe heb je dát voor elkaar gekregen?

Klaas Delrue: "Het herhalingseffect: ik blijf gewoon aandringen. (lacht) Eigenlijk wilde ik Lieven er al bij op het festival van Dranouter, waar ik deze zomer curator mocht zijn op een Radio 1-sessie. Maar hij kon toen niet. En neen zeggen was duidelijk een gewoonte geworden. Hij liet trouwens al weten dat het geen doel is om opnieuw het podium op te zoeken. Maar voor deze ene gelegenheid is hij dus gelukkig gezwicht."

Koos je bewust voor een goeddeels Nederlandstalige avond?

"Dat berust op toeval. Na de verplichte Nederlandstalige acts op de Radio 1-sessie in Dranouter, vond ik het zelfs bevrijdend om nu ook de Engelstalige muziek te mogen kiezen. De voornaamste reden waarom we Flip Kowlier uitnodigden, is omdat hij al sinds zijn eerste solosingle een held voor Yevgueni is. En laten we eerlijk zijn: Nederlands kun je zijn taal moeilijk noemen, hè. (lacht)"

'Mintzkov mag de vreemde eend in de bijt komen spelen', klinkt het bij Radio 1. Mee eens?

"Vreemd dat Radio 1 dat vreemd vindt. Mintzkov moest erbij, omdat er van hen een unieke theatertour loopt met strijkerskwartet. Ze komen misschien uit een iets andere wereld, maar ik ben wél fan. Ik noem ze graag de Vlaamse Pixies."

Ik hoorde dat Tom Barman ook hoog op je gastenlijstje stond.

"Tom Barman is een held van me, en hij zong nog maar een keer of drie in het Nederlands, dus die samenwerking leek me uniek. Ik weet niet of hij getwijfeld heeft, maar uiteindelijk speelt hij vrijdag in de sessie met Absynthe Minded. Niet erg hoor."

De sessie is uitverkocht, maar wordt maandag uitgezonden op Radio 1. Vrijdag: Absynthe Minded.