Direct naar artikelinhoud

Douane onderschept 151 miljoen namaaksigaretten

De Belgische douane heeft eind vorig jaar 151 miljoen namaaksigaretten onderschept. Van alle sigaretten die de douane in 2011 controleerde, was 76 procent namaak. De vangst dateert van november en december vorig jaar in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. De sigaretten waren wellicht bestemd voor onze buurlanden, want in de containers werden ook gezondheidswaarschuwingen voor Nederland, Frankrijk en Duitsland gevonden. Liefst 10,4 procent van de pakjes sigaretten die in de EU worden gerookt, zijn gesmokkeld en/of nagemaakt. Die cijfers komen uit een studie van KPMG in opdracht van tabaksproducent Philip Morris.

NMBS-hitteplan: fonteinen en waternevelaars

De NMBS heeft een hitteplan. Dat moet het de reizigers zo comfortabel mogelijk maken. Vorige zomer zaten honderden pendelaars en schoolkinderen urenlang vast in een snikhete trein toen ze wilden terugkeren van de kust. Nu worden zestig waterfonteinen en -nevelaars ingezet om de reizigers op het perron af te koelen. De nevelaars hangen in de stations van Oostende, Blankenberge en De Panne. Voor de pechvogels die deze zomer toch vast komen te zitten: de aircosystemen van alle treinen werden grondig nagekeken.

Warmte-onweders zijn moeilijk voorspelbaar

Het zware onweer dat het KMI beloofde op de openingsdag van Werchter bleef uit. Hetzelfde gebeurde op Graspop. "Niet het KMI, maar de festivalorganisatoren zijn voorzichtiger geworden", zegt Rosiane Verheyden, woordvoerster van het KMI. "Bovendien hebben we niet voorspeld dat er een zwaar onweer in Werchter zelf zou zijn." De plaats waar een zomers warmte-onweer zal toeslaan is moeilijk in te schatten, volgens Verheyden. "Gewone onweders hebben fronten die we kunnen volgen. Warmte-onweders niet. Die ontstaan als de omstandigheden ervoor geschikt zijn." Verheyden besluit: "Het is de taak van het KMI om te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijk weer. En dat doen we op dezelfde manier als vroeger."