Direct naar artikelinhoud

Liesbeth Homans: Energiepolitiek in de geest van Steve Stevaert

Liesbeth Homans is Vlaams parlementslid voor de N-VA.

Is de winter terug in het land? De vrieskou alleszins, want er worden nogal wat tarieven 'bevroren' deze dagen. Te vrezen valt echter dat wanneer de dooi intreedt, de consument de rekening dubbel en dik gepresenteerd zal krijgen.

Zo mogen, op last van economieminister Vande Lanotte, de variabele energietarieven voor gas en elektriciteit tot iets na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer geïndexeerd worden. Doel van deze operatie: uitzoeken of de manier waarop de (grote) energiebedrijven hun prijzen aanpassen wel correct verloopt. Afwachten wat dit zal opleveren, maar intussen wordt de energieprijs gevormd daar waar hij steeds gevormd wordt, met name op de internationale markt. En dat die prijzen zullen blijven stijgen, daar twijfelt niemand aan. Dat de berekening transparanter kan, ok, maar de mensen doen geloven dat de prijzen zullen zakken, is de waarheid - zelfs op 1 mei - iets te veel geweld aandoen.

Wat velen echter niet weten, is dat de energiecomponent voor slechts een klein gedeelte verantwoordelijk is voor de uiteindelijke factuur. Het merendeel van uw zuurverdiende euro's gaat naar heffingen, taksen... opgelegd door, jawel, de overheid. Of het nu gaat over de verlichting in uw straat, de vernieuwde gasleiding of de kosten voor de groenestroomcertificaten van uw zonnepanelen (of die van uw buurman), dit alles is voor uw rekening. Zeker dat laatste bezorgde de jongste jaren Jan en alleman een zware meerkost. Vandaar dat we blijven pleiten voor een correcte ondersteuning van hernieuwbare energie. Niet te weinig, maar zeker ook niet - zoals vandaag - te veel.

Zo komen we bij de tweede 'bevriezing', die van de distributienettarieven, die tot na de verkiezingen van Kamer, Senaat en Vlaams Parlement in 2014 bevroren werden. De groenestroomcertificaten, goed voor jaarlijks enkele honderden miljoenen euro's, hebben een grote impact op de nettarieven. Die certificaten kennen echter geen vorstperiode, integendeel, ze bloeien en groeien als nooit tevoren. Ook de oversubsidiëring (u weet wel, die riante kasbon op uw dak) kent tot hiertoe geen vriestemperaturen. Als je weet dat de distributienetbeheerders (Eandis en Infrax) deze ondersteuning aan hun klanten moeten doorrekenen, zie je dé reden voor de stijgende curve die de distributiekosten op uw factuur vertonen. Enkel door hier op een doordachte en correcte manier in te grijpen, voorkom je in 2015 een gigantische verhoging van de distributienettarieven.

Hierbij nog even het volgende aanstippen: heel wat bestuurders van Eandis en Infrax spreken met dubbele tong al was het maar omdat ze allemaal lid zijn - en veelal mandataris - van Open Vld (voorzitter Eandis), CD&V én sp.a (voorzitter Infrax). Rechter en partij dus... Wie welk beleid waar verdedigt, Joost mag het weten.

Energiemarkt hertekenen

Wat we na al deze bevriezingen vandaag wel weten, is dat de consument - in tegenstelling tot de overvloedige 1 meiberichten hieromtrent - de rekening de komende jaren minstens tweemaal gepresenteerd zal krijgen. Met een beetje geluk passen de grote energiebedrijven - net zoals vele kleintjes nu al doen trouwens - binnenkort transparantere formules toe. Maar meer zal de tijdelijke vorst niet opgeleverd hebben. Tenzij we erin slagen onze energiemarkt en de ondersteuning voor hernieuwbare energie grondig te hertekenen. Vooralsnog zien we hier weinig tekenen van en zal de consument opnieuw het gelag betalen. Intussen zal het verkiezingsstof gaan liggen zijn en misschien is dat wel het belangrijkste...

Afgelopen weekend liet Vande Lanotte nog in een krant optekenen af en toe ideeën aangereikt te krijgen door Steve Stevaert. Welke wou hij niet zeggen, maar dat de bevriezing uit Stevaerts koker komt, daar twijfelt niemand aan. Hoe zijn vorige ideeën eindigden, weten we intussen ook...