Direct naar artikelinhoud

Janssens: 'Dit boek is heel erg socialistisch'

Patrick Janssens (sp.a) weet duidelijk aan welke kritiek hij zich mag verwachten met zijn boek, en wuift die al op voorhand resoluut weg. Voor wat hoort wat is geen pleidooi voor een harder, laat staan rechtser sociaal beleid. En het is al helemaal geen campagnemiddel.

"Geloof me, dit boek ligt er niet omdat het binnen vijftien maanden gemeenteraadsverkiezingen zijn", benadrukt Janssens. "Dan had ik het wel veel dichter bij de verkiezingen uitgebracht."

Waarom op dit moment een boek over sociaal beleid?

Janssens: "Vergeet niet dat ik mijn carrière begonnen ben als onderzoeker sociaal beleid aan de Antwerpse universiteit, bij mijn grote leermeester Herman Deleeck. Ik vond het noodzakelijk om mijn ideeën op papier te zetten omdat ik merk dat het draagvlak voor ons sociaal model dezer dagen verkleint. Misbruiken van het systeem voeden een discours om onze welvaartsstaat af te bouwen en dat kun je alleen ontkrachten door die misbruiken kordaat aan te pakken. Door naast de rechten ook te hameren op de plichten, door duidelijk te stellen dat er tegenover alle voorzieningen die ons sociaal model biedt ook inspanningen moeten staan."

Neem de namen van de auteur weg en de doorsneelezer zou niet raden dat het boek door een socialist geschreven is.

"Dat betwijfel ik heel sterk. Ik denk dat het boek net wel vanuit een heel erg socialistische inslag geschreven is. Er spreekt een heel krachtig geloof in ons sociaal model uit. As ik dat model niet zo graag wil behouden, zou ik me er nooit zo druk over maken. En Frank Vandenbroucke ook niet."

Is het Vlaams beleid te soft?

"Ik wil geen andere overheden op de korrel nemen, maar het is wel zo dat we in Antwerpen het laatste decennium steeds meer nadruk leggen op wederkerigheid. Dat is begonnen bij het OCMW, met de activering van mensen met een leefloon, maar het is zich gaandeweg gaan uitbreiden over steeds meer beleidsdomeinen: veiligheid, inburgering, huisvesting... Af en toe botsen we daar op de grenzen van het Vlaams beleid en hadden we zelf graag wat verder willen gaan."

U krijgt al een tijdje kritiek van uw linkerflank op het 'flinkse' sociaal beleid van de stad. Voor wat hoort wat zal daar geen goed aan doen.

"Ik kreeg al kritiek toen de titel van het boek bekend raakte. Maar ik denk dat mensen die ook de moeite doen om het daadwerkelijk zullen lezen daarna ook moeten toegeven dat ik geen hard en zeker geen rechts verhaal vertel. Een rotsvast geloof in onze welvaartsstaat. Is dat rechts?"

De rechtse partijen zijn het wel behoorlijk eens met uw visie.

"Ja? Volgens mij willen de liberalen toch heel wat minder geld uitgeven aan het sociaal beleid dan ik. Als het van mij afhangt, gaat er zelfs meer geld naartoe. Ik denk niet dat alle partijen mij daarin zouden steunen."