Direct naar artikelinhoud

'Turnhout is een kaars die uitdooft'

Er was angst voor een algehele sluiting bij Philips in Turnhout. Angst voor een Fordscenario. Uiteindelijk verdwijnen er volgend jaar in de Kempen 354 jobs, één op de vijf. Toch is het doembeeld van een sluiting niet verdreven. 'Beetje bij beetje wordt in Turnhout gesneden en gehakt. Tot er niks meer overblijft.'

De rampspoed in het Belgische industriële bestel houdt niet op bij Arcelor Mittal of Ford Genk. Ook in de Kempen worden messen gewet en mensen bedankt. 'Doe het licht niet uit', hangt aan de fabriekspoort van Philips in Turnhout. Miserie, de vakbonden voelden het komen. Kan moeilijk anders: in september kondigde Philips al een wereldwijde ontslagronde van 2.200 jobs aan. Resultaat: boven op de eerder aangekondigde 136 ontslagen lapt de directie van Philips er nog eens 218 bij. Volgend jaar telt de fabriek dus 354 jobs minder op een totaal van 1.533. Miserie.

Aan de poort hangt geen zwarte rook, geen geur van verbrand rubber, geen zweet van mogelijk protest. Niks. Alleen die banner: 'Doe het licht niet uit.'

Dirk Sels staat er wat wezenloos bij: "Ja beste vriend, het licht wordt hier dus weldegelijk gedoofd. Er is hier al een economische werkloosheid van 30 procent. Turnhout is geen lamp. Het is een kaars die uitdooft. Led-verlichting, dat bepaalt nu alles. En wij? Wij doen in hogedruk-gasontladingslampen."

Sels is fier op Phillips. Al twaalf jaar trouw aan de band. Afgelopen zomer werden de Olympische Spelen nog verlicht met lampen van Philips, idem voor het EK voetbal. Sels: "Míjn lampen. Ik ben daar trots op."

Wie moet vertrekken is nog niet geweten. Maar de vrees leeft bij iedereen. Ook bij Sels: "Had ik maar een contract zoals Georges Leekens."

Geert Verachtert, CEO van Philips in België en Luxemburg, geeft in de voormiddag tekst en uitleg. "Er zijn enkele snel ingrijpende wijzigingen in de lichtmarkt, die ons tot maatregelen hebben genoopt. De opkomst van de led-producten gaat sneller dan verwacht. Vanuit de Aziatische landen is er veel druk, wat tot prijserosie leidt. Door die druk wordt kostenefficiëntie belangrijk."

Er is onbegrip voor de beslissing van Philips. Verslagenheid. Het zijn drie gevoelens die telkens terugkeren. Aan iedere poort, bij ieder ontslag. Te verwachten reacties, dat wel, maar daarom niet minder gemeend.

Een groep dames komt tegen de middag op de poorten afgestapt, met de typische kobaltblauwe kiel om de lenden. Els Lays neemt het woord: "Natuurlijk zijn we kwaad. Het is onze afdeling, die van de hogedruklampen, die verdwijnt."

De dames krijgen steun van de bonden. Groen of rood, het doet er niet toe. Erwin Oris (ABVV) "'t Is simpel: Philips maakt winst en verhuist toch naar China. Omdat ze nog méér geld willen verdienen. Hier wordt alleen gesproken over kosteninnovatie, niet over productinnovatie. Volgens ons kan de led-productie hier in Turnhout plaatsvinden, aangezien de loonkosten maar voor 4 procent bepalend zijn voor de prijs van het product.''

"Wanneer Philips ook onderzoek en ontwikkeling opgeeft en inzet op louter kostenbesparing, dan vrezen we op middellange termijn af te stevenen op een palliatief scenario voor de Europese vestigingen van Philips Lightening."

Na de middag worden woorden ook daden. Het personeel heeft geen goesting om te werken. Verschillende afdelingen leggen het werk neer en trekken naar de personeelsrefter. Verschillende ploegen door elkaar. Een actie die gesteund wordt door de vakbonden.