Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen moet op zoek naar half miljard euro

De Vlaamse regering kijkt aan tegen een begrotingsgat van bijna een half miljard euro. Dat berekende de SERV, de koepel van de sociale partners. Bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA) maakt zich geen zorgen.

De Vlaamse regering is helemaal niet zo goed bezig als ze zelf beweert. Dat is de conclusie van de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen waarin de sociale partners vertegenwoordigd zijn. "Door enkel te focussen op het evenwicht in 2013 is er van een weloverwogen voorbereiding op langere termijn geen sprake en komen de inspanningen eerder toevallig tot stand", luidt de kritiek van de SERV. Ze waarschuwt ervoor dat wel eens zou kunnen blijken dat de Vlaamse regering dit jaar te weinig inspanningen doet of juist de huidige noden uit het oog verliest.

Sowieso staat Vlaanderen dit voorjaar alweer voor een budgettaire uitdaging van 471 miljoen euro, becijferde de SERV. Het resultaat van de tegenvallende groei. Daarbij kunnen mogelijk nog eens de usurperende bevoegdheden komen, ter hoogte van om en bij de 125 miljoen. Als het even tegenzit, wacht Vlaanderen dus een factuur van bijna 600 miljoen euro.

En dat is niet alles, want in de toekomst staan Vlaanderen nog grotere uitdagingen te wachten, herhaalt de SERV haar bekende pleidooi om zich alvast voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. In 2015 verwacht Europa immers dat België een begroting in evenwicht kan voorleggen. Van Vlaanderen zal daarvoor zeker een aanzienlijke inspanning gevraagd worden, zegt de SERV.

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) maakt zich geen zorgen. "Hoe groot de inspanning precies zal zijn, is op dit moment niet duidelijk, want daarvoor is het wachten op de nieuwe cijfers van het Planbureau. Als de huidige prognoses waarheid worden, dan zit de SERV met haar cijfer van 471 miljoen euro zeker in de buurt. Dat geld zullen we dus moeten vinden, want nu tekorten opbouwen, bezwaart alleen maar onze toekomstige begrotingen."

Muyters maakt zich sterk dat de regering dat gat zal dichtfietsen. Hij wordt daarin gesteund door sp.a-fractieleider Bart Van Malderen, die vooral geen paniek wil zaaien. "We hebben vorig jaar bewezen dat we zulke oefeningen aankunnen."

De Vlaamse oppositie denkt daar anders over. Groen verwijt de regering alle adviezen in de wind te slaan, volgens LDD is de onkunde van het Vlaamse begrotingswerk nu aangetoond. "De struisvogel kan gerust symbool staan voor deze Vlaamse regering", aldus Lode Vereeck (LDD).

De federale regering van haar kant heeft laten weten dat ze met de begroting van 2012 onder 3 procent bleef. Helemaal definitief zijn de cijfers nog niet, maar het ziet ernaar uit dat het tekort zal afklokken op 2,96 procent. Dat is minder goed dan de 2,8 procent die vooropgesteld was in het stabiliteitsprogramma, maar goed genoeg voor Europa.

Het slechtere resultaat is bijna volledig op conto van het federale niveau te schrijven, aldus minister van Begroting Olivier Chastel (MR). De overheidsschuld is afgelopen jaar met 1,9 procent gestegen tot 99,7 procent van het bbp. Dat is onder meer te wijten aan de kapitaalsverhoging van Dexia.