Direct naar artikelinhoud

'Dader was getrainde schutter en mikte op hoofden'

De schutter die met oudejaar 39 mensen doodde in een nachtclub in Istanbul, wist hoe hij zijn wapen optimaal moest benutten. Dat stellen de speurders. Volgens hen komt de man uit Oezbekistan of Kirgizië.

De terrorist die 39 feestvierders doodde tijdens de oudejaarsnacht in Istanbul, wordt nog steeds met man en macht gezocht. Grootschalige acties in Bursa, waarnaar de man zou zijn gelift, en bij de haven van Yalova, waar de man zou zijn gezien bij een ferry, leverden niets op. Intussen heeft IS wel voor het eerst een aanslag in Turkije officieel opgeëist. Bij de voorgaande zes aanslagen die het afgelopen anderhalf jaar aan IS werden gelinkt, kwam zo'n bericht er nooit.

"Dit is onze wraak voor de Turkse militaire acties in Syrië", klinkt het bij Amaq, dat echter geen officieel persagentschap van de terreurorganisatie is. In de Turkse media doken intussen meer details op over de raid op de nachtclub. Zo blijkt dat de aanslagpleger door een taxi op enkele honderden meters van de club werd afgezet en hij zo'n 180 kogels afvuurde met zijn kalasjnikov. "Volgens de rapporten van de speurders is het een getrainde schutter die bewust op het hoofd en het bovenlichaam van zijn slachtoffers mikte", klinkt het.

Op basis van vingerafdrukken en verschillende foto's - waarvan er gisteren twee nieuwe opdoken - staan de Turkse veiligheidsdiensten dicht bij een 'sluitende' identificatie van de dader. Het staat evenwel vast dat hij uit de Centraal-Aziatische regio van Oezbekistan en Kirgizië komt. De Turkse speurders arresteerden de afgelopen twee dagen in totaal acht mogelijke medeplichtigen uit dezelfde regio, maar die ondervragingen leverden net als die van de taxichauffeur die de man transporteerde, weinig op.

Belgisch slachtoffer

Het lichaam van Kerim Akyil, het 23-jarige slachtoffer uit Houthalen-Oost, wordt vandaag overgevlogen naar ons land. "Woensdag om 13 uur nemen we allemaal samen afscheid van Kerim in de moskee van Houthalen", klinkt het bij zijn familie. "Dan zijn ook zijn vader en broer terug in het land. Zij waren naar Istanbul gevlogen omdat ze Kerim en de plaats waar hij stierf met eigen ogen wilden zien."

Gisteravond kwamen tientallen vrienden en jongeren uit de wijk Houthalen-Oost al samen om de man te gedenken. Ze zetten kaarsen neer en lieten persoonlijke boodschappen achter. De oom van Akyil kwam zijn dank uitspreken aan de groep jongeren.