Direct naar artikelinhoud

N-VA vertelt 'halve waarheid' over mensen met handicap

"Karel De Gucht heeft een punt. Er zijn vijftig procent meer mensen met een handicap in Wallonië dan in Vlaanderen. Dat men in Wallonië de weg naar de sociale zekerheid veel gemakkelijker vindt dan elders, is gewoon een objectief feit."

Met die vaststelling pikt N-VA-senator Helga Stevens een graantje mee van de heisa over de eurocommissaris, die in Humo deze week beweerde dat er "té veel gehandicapten zijn in België". De bevoegde staatssecretaris, Jean-Marc Délizée (PS), corrigeert geërgerd de cijfers die N-VA de wereld instuurt. "Onze conclusie is dat N-VA appelen met peren vergelijkt. Mevrouw Stevens is in haar berekeningen de personen met een handicap boven de 65 'vergeten'."

In België zijn er immers drie soorten uitkeringen: de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT), de integratietegemoetkoming (IT), en de tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB). Bij haar vergelijking tussen Vlaanderen en Wallonië heeft N-VA, stelt Délizée, die laatste tegemoetkoming niet meegeteld. "Zeggen dat er in Wallonië maar liefst 50 procent meer personen met een handicap zijn, is dus intellectueel oneerlijk. Ze heeft het enkel over de personen tussen 21 en 65 jaar", zegt Délizée. "Blijkbaar tel je voor Helga Stevens niet meer mee als je ouder dan 65 bent."

Als de drie tegemoetkomingen bij elkaar worden opgeteld, dan telt Vlaanderen 176.443 personen met een handicap die recht hebben op een uitkering, goed voor 58 procent procent van het totale aantal uitkeringen. "In Vlaanderen leeft ook 58 procent van de totale bevolking , dus dat lijkt me in evenwicht," merkt Délizée op. "In Wallonië kregen in 2010 105.684 personen een uitkering, goed voor 35 procent van het totale aantal uitkeringen, terwijl in Wallonië 35 procent van de bevolking leeft.

Ook voor de leeftijdscategorie 21-65 jaar maakte N-VA fouten, voegt Délizée er nog aan toe. "Als ik dezelfde vergelijking maak als in de tabel van mevrouw Stevens, kom ik tot de vaststelling dat 2,8 procent van de Vlaamse bevolking een uitkering als 'persoon met handicap' krijgt en 3 procent van de Waalse bevolking. Die verschillen zijn dus echt niet zo groot als mevrouw Stevens beweert."