Direct naar artikelinhoud

Qatarese royals kopen Luxemburgse Dexiadochter

Twee maanden na de nationalisatie van haar Belgische bankpoot heeft Dexia gisteren opnieuw een belangrijke stap gezet in de ontmanteling van de groep met de afsplitsing van haar Luxemburgse dochter.

Maar de karige 730 miljoen euro waartegen Dexia Banque Internationale à Luxembourg (BIL) wordt verkocht aan het Qatarese investeringsfonds Precision Capital en de Luxemburgse regering, illustreert hoe moeilijk de groep het heeft om haar activa aan een mooie prijs te slijten.

In de deal die Dexia gisteren bekendmaakte, koopt Precision Capital, een fonds gelieerd aan de koninklijke familie van Qatar, 90 procent van Dexia Banque Internationale à Luxembourg. De overblijvende 10 procent komt in handen van de Luxemburgse overheid. Maar Dexia moest behoorlijk wat water bij de wijn doen om de Qatarezen en de Luxemburgers over de streep te trekken. Ook na de deal blijft Dexia alvast met een flink deel van de erfenis uit zijn recente verleden zitten.

Zo blijft de holding eigenaar van het Luxemburgse aandeel in de 'legacy portefeuille', de korf met probleembeleggingen die wordt afgebouwd. Ook de Luxemburgse dochters Dexia LDG Banque en Parfipar veranderen niet van eigenaar. Dexia BIL heeft daarnaast participaties in vermogensbeheerder Dexia Asset Management Luxemburg en in de joint venture RBC Dexia Investor Services. Ook die blijven bij het Dexiamoederschip.

Kopersmarkt

Net omdat Dexia zoveel toegevingen moest doen, is het verrassend dat de groep haar Luxemburgse divisie aan een lager dan verwachte prijs van de hand doet. Beleggers hadden immers op een verkoopprijs van om en bij 1 miljard euro gerekend. Dat het prijskaartje lager uitkomt, heeft onder meer te maken met het feit dat de belangen in Dexia Asset Management en RBC Dexia uiteindelijk niet worden verkocht.

Maar belangrijker wellicht waren de moeilijke marktomstandigheden waarin Dexia een akkoord uit de brand moest zien te slepen. Tijdens de onderhandelingen lag er bijvoorbeeld een variabele formule op tafel. Door bepaalde mechanismen had die tot een hogere prijs kunnen leiden, maar tegelijkertijd hield die formule het risico in dat de overnameprijs nog zou dalen. Dexia koos dan ook eieren voor zijn geld en besloot over een vaste prijs te praten. Ook de beslissing om de Luxemburgse 'legacy portefeuille' te behouden is te wijten aan het gure marktklimaat.

"We zitten nu eenmaal in een markt waarin potentiële kopers hoge eisen kunnen stellen", legt analist Jean-Pierre Lambert van het beurshuis KBW uit. Volgens Lambert schommelde de waarde van de Luxemburgse 'legacy portefeuille' eind vorig jaar nog rond 15 miljard euro, een risico dat voorlopig dus aan Dexia blijft kleven.

Met de verkoop van Dexia BIL verdwijnt opnieuw een belangrijk stuk uit de Dexiapuzzel, nadat eerder de Belgische bankpoot in overheidshanden was terechtgekomen. Maar Dexia heeft nog een pak werk voor de boeg: de Turkse dochter DenizBank moet nog worden verkocht, net zoals de verkoop van het belang van haar belang in RBC Dexia Investor Management, vermogensbeheerder Dexia Asset Management en het Franse Dexia Municipal Agency nog moet worden geregeld. (DT)