Direct naar artikelinhoud

'Obama's drone-oorlog is oorlogsmisdaad'

Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen leidden in vele gevallen tot buitenrechtelijke executies van onschuldige burgers. Daardoor is Obama's drone-offensief zo goed als zeker een oorlogsmisdaad. Dat is de harde conclusie van Amnesty International en Human Rights Watch in twee nieuwe rapporten.

De Amerikaanse overheid verkoopt haar drone-aanvallen tegen Al Qaida en de taliban in Pakistan als een groot succes. Volgens het Witte Huis konden belangrijke terreurleiders met drones uitgeschakeld worden en de precisie van de aanvallen zorgt ervoor dat het aantal burgerslachtoffers minimaal blijft.

Die laatste bewering blijkt fictie. Amnesty International en Human Rights Watch deden in respectievelijk Pakistan en Jemen onderzoek naar de burgerslachtoffers van drone-aanvallen en kwamen tot zorgwekkende conclusies.

In de zeer gevaarlijke en chaotische regio Noord-Waziristan, grenzend aan Afghanistan, onderzochten Amnesty-rapporteurs negen drone-aanvallen - waaronder de aanval op een 68-jarige vrouw die op haar akker aan het werken was. De vrouw, Mamana Bibi, werd op 24 oktober 2012 getroffen door twee Hellfire-raketten en was op slag dood. Haar lichaam werd aan stukken gereten. Ook drie jonge kleindochters, die vlakbij stonden, raakten gewond. Toen familieleden na de aanval toesnelden, volgde nog een tweede drone-aanval waarbij een kleinzoon zwaargewond raakte. Er waren geen talibanstrijders in de buurt.

Amnesty vraagt zich of hoe zo'n vergissing mogelijk is. Met drones kunnen doelwitten namelijk urenlang geobserveerd worden. Volgens Amnesty was het voor de dronebestuurder geen enkel probleem om vast te stellen dat het een bejaarde boerin betrof en dat er kleine kinderen in de buurt waren.

De mensenrechtenorganisatie onderzocht ook een aanval op een tent waarbij zeker achttien landbouwers omkwamen, waaronder één kind. Opmerkelijk: ook hier werden mensen die na de eerste explosie ter hulp snelden, met een tweede raket onder vuur genomen. Ooggetuigen zegden dat de boeren het avondmaal aan het nuttigen waren en niets te maken hadden met de taliban.

Trauma's

Volgens meerdere bronnen kwamen tussen 2004 en 2013 vierhonderd tot negenhonderd burgers om bij drone-aanvallen. Zeshonderd burgers raakten zwaargewond. Cijfers die de VS niet willen bevestigen of ontkennen omdat over het drone-programma amper gecommuniceerd wordt.

Volgens Amnesty creëerden de aanvallen een angstklimaat waarbij burgers niet meer in groepen durven samen te komen en getraumatiseerde kinderen het huis niet meer uit durven.

Human Rights Watch onderzocht dan weer zes Amerikaanse aanvallen in Jemen waarbij in totaal 82 doden vielen, waaronder 57 burgers. De VS maken onvoldoende onderscheid tussen strijders en burgers en dat komt neer op een oorlogsmisdaad, concludeert de mensenrechtenorganisatie.

Ook Amnesty is in zijn conclusie bikkelhard voor de Obama-administratie: "Amnesty maakt zich grote zorgen over het feit dat de onderzochte aanvallen neerkomen op onwettige doding die moeten gedefinieerd worden als buitenrechtelijke executies of oorlogsmisdaden."

900

burgers

zouden sinds 2004 al omgekomen zijn door aanvallen met drones

Drones die aanvallen uitvoeren worden bestuurd van een afstand, soms zelfs van in de VS.