Direct naar artikelinhoud

Personeel Telenet vreest voor leegloop en herstructurering

Met Jan Vorstermans vertrok deze week de nummer twee van Telenet. De voorbode van een leegloop en verdere amerikanisatie van het bedrijf, vrezen velen. Niets van aan, beklemtoont Telenet.

Eerst was er CEO Duco Sickinghe, die na zijn verloren strijd tegen de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global, Inc. (LGI) zijn conclusies trok. Enkele weken later werd hij gevolgd door Sigrid Van den Houte, de marketingdirecteur die onder meer verantwoordelijk was voor de succesvolle introductie van het mobiele telefonieaanbod King en Kong. Zij is sinds deze week aan de slag als commercieel directeur bij SBS Belgium (VIER, VIJF).

Deze week volgde nummer drie uit het topkader van Telenet: Jan Vorstermans, die tien jaar bij het telecombedrijf werkte, waarvan de laatste drie jaar als operationeel directeur en sterkhouder achter Sickinghe. Vorstermans wil nu met zijn vorig jaar opgerichte bedrijfje Qunova jonge bedrijven en ondernemers op weg helpen.

Vlaamse zenders

Drie topmensen die in twee maanden tijd een bedrijf verlaten, in veel bedrijven zou men al bij veel minder van een crisis spreken. En er komen er nog, valt in de wandelgangen van het bedrijf te horen. Met stip op één op vele lijstjes staat Renaat Berckmoes, sinds 2006 de financieel directeur van Telenet. Niet alleen omdat Berckmoes dit jaar voor bijna zes miljoen euro opties heeft verkocht, maar vooral ook omdat Berckmoes zij aan zij met Duco tegen Liberty Global streed. En dat zijn ze in de Verenigde Staten nog niet vergeten.

Bij het personeel zorgt het verloop aan de top niet meteen voor rust, al zeker niet omdat de nieuwkomers buitenlanders zijn die hier door LGI gedropt zijn. En de verwachting is dat er nog meer volgen. "LGI heeft de gewoonte om overal zijn eigen mannetjes te droppen", stelt een waarnemer. Mannen zoals de nieuwe CEO John Porter dus, een vertrouweling van Libertytopman Mike Fries, of Veenod Kurup, een Maleisiër die als consultant LGI kent. Dat een team Amerikaanse consultants in Mechelen geland is om de organisatie door te lichten, neemt het wantrouwen bij een deel van het personeel niet weg. Het Vlaamse Telenet zou nu wel eens heel snel Amerikaans kunnen worden.

De grootste vrees is dat Telenet voortaan veel minder zelf zal kunnen beslissen en zal moeten luisteren naar wat er op het Europese hoofdkwartier van LGI in Amsterdam gezegd wordt. LGI werkt in alle landen waar het actief is immers met een matrixstructuur, waarbij de verschillende directeurs van een bedrijf moeten rapporteren aan de expert-directeur in Europa in plaats van aan de eigen CEO.

Concreet zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de directeur Marketing moet rapporteren aan de Europese directeur Marketing, en niet aan John Porter. "De structuur van Telenet wordt hierop voorbereid", zegt een hooggeplaatste bron binnen het bedrijf. "Het verplaatsen van bepaalde mensen naar Amsterdam is een duidelijk signaal." Ook het ontwikkelen van nieuwe producten zou in die optiek veel meer in samenspraak met LGI en op Europees niveau moeten gebeuren.

Ook voor de Vlaamse omroepen kan dat gevolgen hebben. Alle gesprekken verlopen nu met de directie Mechelen, maar als de macht naar Amsterdam verhuist moeten ook de zenders volgen. Niet alleen is dat lastiger en moeilijker onderhandelen, de zenders vrezen ook dat het LGI-hoofdkwartier nog minder gevoelig is voor de complexe Vlaamse mediadossiers en vooral oog heeft voor de cijfertjes.

Ontkennende top

Veel ongerustheid dus, maar aan de top van het bedrijf noemt men dat onterecht. "John Porter is echt niet van Australië gekomen om gewoon country manager te worden. Hij wil onafhankelijk blijven besturen en een eigen koers varen", luidt het. Dat Porter, in tegenstelling tot Duco Sickinghe, wel een goede relatie heeft met de top van LGI zou Telenet alleen maar ten goede komen en meer mogelijkheden bieden.

Dat Telenet in de matrixstructuur gepast zou worden, wordt ook ontkend. Dat gebeurt alleen bij bedrijven waar LGI volledig eigenaar van is. Als beursgenoteerd bedrijf kan en mag Telenet zijn structuur niet zomaar veranderen, laat Vincent Bruyneel, hoofd van de Investor Relations, weten. "De wijze waarop wij hier beslissingen nemen, blijft onveranderd. De organisatie zal daar niets aan veranderen."