Direct naar artikelinhoud

Reynders geeft economische adviseurs niet op

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) trekt zich niets aan van het verzet uit de drie gewesten tegen zijn 'adviseurs in economische diplomatie'. In een niet mis te verstane brief dient hij de misnoegde ministers in Vlaanderen, Wallonië en Brussel van antwoord.

Begin deze maand kreeg MR-minister Reynders post van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS) en zijn Brusselse collega Benoît Cerexhe. In een brief haalden ze uit naar de nieuwe functie die de liberaal in het leven wou roepen: de raadgevers in economische diplomatie. Het trio protesteerde tegen deze federale raadgevers omdat ze zich te veel op het terrein van de regio's begeven. Die zijn bevoegd voor de buitenlandse handel en zijn niet opgezet met bemoeienissen van het federale niveau.

Nu dient Reynders de drie regionale ministers van repliek, ook met een brief. "Ik wil u geruststellen over de twee bezorgdheden die u mij hebt meegedeeld", begint hij zijn epistel. "Aan de ene kant vreest u dat het zou gaan over een nieuwe loopbaanfunctie. Aan de andere kant vreest u dat de activiteiten van deze raadgevers in concurrentie zouden treden met die van de handelsattachés of dat hun activiteiten hun bevoegdheden zouden schenden."

Hij schrijft dat het louter om een erefunctie gaat die de gewesten geen cent zal kosten. De economische raadgevers zijn geen ambtenaren op de ambassades, wel Belgen die zich vrijwillig inzetten voor de promotie van België in hun nieuwe thuisland. Met de zogenaamde adviseurs in Buitenlandse Handel hebben deze raadgevers niks te maken, sust de MR-minister. "Dit is geen verdoken herinvoering van de voormalige adviseurs van Buitenlandse Handel", staat er in de brief. Die benaming stootte de regio's voor de borst omdat zij het zeggenschap hebben over dat luik van het buitenlands beleid. "Een netwerk waarvan de benaming", zegt Reynders, "niet meer aansloot bij de Belgische institutionele situatie."

Op geen enkele manier komt Reynders dus terug op zijn besluit. Het verwijt uit de regio's dat hij soloslim speelt, deert hem niet. "De hulp en het netwerk van de Adviseurs in Economische Diplomatie", besluit hij, "die in hun land of regio een stevige rol vervullen, lijkt me in het voordeel te zijn van alle Belgische economische spelers die voor Buitenlandse Handel bevoegd zijn."