Direct naar artikelinhoud

Wilmots haalt doelpuntenmakers Vossen en Chadli bij selectie

'Ik spreek niet over zes op zes halen, maar over dominant voetballen', zegt bondscoach Marc Wilmots over de komende interlands tegen Servië en Schotland. Om die dominantie te vertalen naar doelpunten, haalt hij er twee spitsen in vorm bij: Nacer Chadli en Jelle Vossen.

Het avontuur van Benji De Ceulaer bij de Rode Duivels is (even) voorbij. De aanvaller van Racing Genk werd door bondscoach Marc Wilmots over het hoofd gezien voor de kwalificatiematchen tegen Servië en Schotland en moet samen met Igor De Camargo, Jonathan Blondel en Sébastien Pocognoli (blessure) afstemmen op Sporza als hij de nationale ploeg straks live aan het werk wil zien.

'Steengoed bezig'

"Ik heb jongens als De Ceulaer en De Camargo heel graag", zei Wilmots gisteren. "Dat ik ze niet geselecteerd heb, komt vooral omdat ik niet graag spelers in de tribune zet." Lees: als een spits zich komend weekend blesseert, staan De Ceulaer of De Camargo alsnog met pak en zak in Brussel. Maar liever werkt de bondscoach de komende twee cruciale - zijn er andere? - kwalificatiematchen voor het WK af met de spelers van 'eerste keur'.

Bij die elitetroepen maken Jelle Vossen en Nacer Chadli hun terugkeer. Dat die laatste er na zijn dijblessure opnieuw bij is, is minder opmerkelijk dan de selectie van de Genkse aanvaller. "Jelle is steengoed bezig, heeft 'doelgevoel' en heeft een interessant profiel voor de komende matchen", vindt Wilmots. "Want geloof mij, het worden twee totaal verschillende wedstrijden en ik zal iedereen binnen mijn kern goed kunnen gebruiken."

De nieuwkomers moeten deze selectie vooral scorend vermogen bijbrengen. Vossen vond de voorbije vijf matchen vijf keer de weg naar doel en Chadli twee keer in evenveel partijen. Met een bondscoach die vorm als het voornaamste selectiecriterium vooropstelt, was een ticket naar Servië voor beide spelers haast onvermijdelijk. Al toonde Wilmots zich gisteren uiterst tevreden over de vorm van ál zijn Duivels.

'Geen hiërarchie'

"Ik heb de voorbije weken veel gereisd en ik zag bijna overal spelers op hoog niveau presteren. De Bruyne bij Werder, Vertonghen en Dembélé bij Tottenham, Fellaini bij Everton. Noem maar op. Dat is een gunstig teken voor de nationale ploeg."

Een ploeg waar iedereen moet knokken voor zijn plaats, verduidelijkte de bondscoach nogmaals. "Ik heb zoveel goede spelers, dat iedereen concurrentie heeft. Ik heb geen hiërarchie. Nee, ook niet in doel."

Opvallend is tot slot dat Guillaume Gillet bij de selectie werd gehaald voor de match tegen Schotland én Servië, terwijl hij voor die laatste een schorsing moet uitzitten. "Het is goed voor de sfeer dat Guillaume erbij is", zegt Wilmots, die nog meegaf dat de dertigste plaats op de FIFA Ranking hem weinig doet. "Ik ben trots voor het volk, maar als ploeg staan we nog nergens. Ik zal veel blijer zijn als we over twee weken nog meedoen voor het WK-ticket."