Direct naar artikelinhoud

Merkel belooft Duitsers cadeautjes zonder lasten

Met nog drie maanden te gaan is de Duitse verkiezingscampagne nu echt goed begonnen. Angela Merkel en haar CDU mikken op een derde ambtstermijn. De oppositie lacht haar plan voor meer financiële steun zonder extra belastingen weg.

'Wie gaat dat betalen? Wer hat soviel Pinkepinke?', zong een dertigtal demonstranten maandag voor het gebouw waar ooit decors voor opera's in elkaar werden gezet. Binnen, in de Berliner Opernwerkstätten, bogen leden van CDU en CSU zich over het verkiezingsprogramma van de beide zusterpartijen. Daarin belooft de 'Union' tal van financiële meevallers voor de Duitsers. Tot woede van de oppositie: 'Het is verkiezingsbedrog', klinkt het in kringen van de SPD.

Over drie maanden worden in Duitsland verkiezingen gehouden. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) hoopt op een derde periode als regeringschef. Terwijl 'de machtigste vrouw ter wereld' heel Europa een zuinig spardiktat oplegt, schetst ze voor de Duitsers een veel zonniger vergezicht. Mits ze haar, en de Beierse zusterpartij CSU, op 22 september een nieuw mandaat verstrekken.

In het verkiezingsprogramma dat met een veelbetekenende knipoog Regierungsprogramm 2013-2017 wordt genoemd, beloven Merkel en CSU-chef Horst Seehofer meer geld voor gezinnen met kinderen. Ook worden er vele miljarden extra vrijgemaakt voor onderwijs en wegenbouw, en kunnen daarnaast niet-werkende moeders van kleine kinderen op extra geld rekenen, de zogenoemde Mütterrente.

Idiote beloftes

Aan de andere kant pleiten Merkel en Seehofer voor een 'solide financiële huishouding', waarbij de belastingen nadrukkelijk niet verhoogd worden. De hardwerkende Duitsers die de maatschappij dragen mogen niet met een belastingverhoging gestraft worden, klinkt het in het gezamenlijke CDU/CSU-programma. Tegelijkertijd schrijft Merkel in het voorwoord van het 127 pagina's tellende epistel dat zij in 2014 minder geld gaat uitgeven dan in 2010. En: "Een zuinig begrotingsbeleid vormt de basis voor een stabiele economie en een duurzame groei."

Volgens Merkel sluit het een (meer geld voor de burger) het ander (nadrukkelijk géén belastingverhoging) niet uit. Ze bezit die financiële speelruimte, zegt ze, het gaat immers goed met Duitsland. Over dat laatste zul je ook haar tegenstanders niet horen klagen - het gaat goed met Duitsland - maar haar zondag geopenbaarde verkiezingsprogramma wordt door de oppositie desalniettemin met hoon overladen.

Het zijn "idiote beloftes", oordeelde Peer Steinbrück, de kanselierskandidaat van de SPD. Nog nooit las hij zo'n "ambitieloos verkiezingsprogramma", zei hij maandag. "Het staat vol platitudes en loze uitspraken." Steinbrück neemt zelfs het woord 'bedrog' in de mond. De Groenen spreken van "beloftes aan de kiezer die niet financierbaar zijn".

Dat de verkiezingsstrijd nu echt is losgebarsten moge blijken uit de reacties uit de hoek van de FDP, de kleine liberale partij waarmee Merkel sinds 2009 haar zwart-gele coalitie vormt. Beide partijen streven na 22 september naar een consolidatie van dat politieke huwelijk. Maar voor het zover is, is het ieder voor zich.

FDP-partijleider Philipp Rösler, minister van Economie in Merkels regering, spreekt van "zoete cadeautjes waarvoor geen speelruimte bestaat". Voor de radio zei Rösler maandag dat Merkel de FDP in de toekomst nodig blijft hebben als corrigerend element. "Een solide financieel huishouden kan uiteindelijk alleen met de liberalen gevoerd worden."