Direct naar artikelinhoud

Griekse 'slotgracht' moet illegalen uit Turkije tegenhouden

Griekenland heeft het eerste segment klaar van de 120 kilometer lange 'slotgracht' die het in Thracië wil bouwen, op de landgrens met Turkije. De wal, die dertig meter breed is en zeven meter diep, is bedoeld om illegale migranten tegen te houden.

Het afschrikkingskanaal volgt grosso modo de loop van de Evros-grensrivier. Het werkstuk, waarvan zopas de eerste 14,3 kilometer tot stand gekomen zijn, beschikt over alle snufjes die kandidaat-overstekers moeten onderscheppen: warmtecamera's, bewegingssensoren maar ook prikkeldraad.

Volgens Athene is de omstreden grensversterking een kwestie van nationale veiligheid. De wal heeft niets van doen met het feit dat Turkije een oude aartsvijand van Griekenland is, wel met wat het EU-land als een onstuitbare toevloed van migranten omschrijft. Dat waren er vorig jaar 128.000, het hoogste cijfer in de hele Unie, van wie 90 procent via het Turks-Griekse vasteland zou zijn aangekomen.

Mensenhandelaars

De officiële kostprijs van het bouwsel heeft het Griekse ministerie van Defensie niet bekendgemaakt. Maar dat het bijzonder duur uitvalt in tijden waarin Athene alle remmen moet dichtgooien om zijn staatsschuld van 350 miljard euro te verlichten, staat vast. Ook hebben deskundigen vragen bij de doeltreffendheid van het ding: via de Egeïsche Zee en de talloze eilanden blijft de toegang tot Griekenland erg moeilijk te controleren. Bovendien wordt de migratie grotendeels gerund door mensenhandelaars, die de staatse middelen altijd weer te slim af blijken.

Turkije weigert intussen sans-papiers terug te nemen die via dat land de EU zijn binnengekomen. Kwamen de migranten vroeger vooral uit Azië en het Midden-Oosten, dan zijn het de jongste maanden vooral Somaliërs en Maghrebijnen die via Griekenland naar Europa trekken.

Alleszins zijn de levensomstandigheden van in Griekenland gestrande illegalen bijzonder schrijnend. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR trok de jongste jaren herhaaldelijk aan de alarmbel over de onmogelijke detentievoorwaarden in de Griekse gesloten centra. Dat op het eiland Samos moest op last van de EU zelfs dicht. Op een voormalige luchthaven in de buurt van Athene is dan weer een heel sloppendorp uit de grond geschoten.

Ook de Unie baart de instroom via Thracië grote zorgen. Vorige winter nog kwamen 200 manschappen van Frontex, het Europese grensbewakingssysteem, de Griekse grenswacht versterking bieden. Volgens Frontex steken dagelijks 250 clandestiene migranten daar over.