Direct naar artikelinhoud

Tussen Trump en Witte Huis staan boze vrouwen

Donald Trump verloor met ruime marge de voorverkiezingen in Winsconsin van Ted Cruz. De vastgoedmagnaat kreeg vooral klappen omdat vrouwen hem de rug toekeren. Zijn recente uitspraak dat ze bestraft moeten worden voor abortus was zelfs voor Republikeinse partijgenotes de druppel.

Wie wil weten in welke mate Donald Trump het verkorven heeft bij vrouwen moet maar een blik werpen op een recent televisiespotje dat gemaakt werd door zijn eigen partijgenotes, met steun van de machtige Republikeinse politieke vzw 'Our Principles'. "Bimbo". "Vet varken", parafraseren de vrouwen allerlei seksistische of minachtende uitspraken die de vastgoedmagnaat in de voorbije jaren over vrouwen deed. "Dit is hoe Trump praat over onze zussen, onze moeders, onze dochters", eindigt de video met een voice-over. "Als je gelooft dat Amerika beter verdient, stem tégen Trump".

Meer dan voorheen in de voorverkiezingen hebben Republikeinse vrouwen Trump nu ook daadwerkelijk de rug toegekeerd in Wisconsin, waar hij dinsdag fors verloor van zijn conservatieve rivaal Ted Cruz - die 13 procent voorsprong had. Trump heeft deze nederlaag volledig aan zichzelf te danken door zijn vrouwonvriendelijke uitspraken, die vorige week een triest hoogtepunt bereikte met zijn stelling dat "vrouwen die abortus plegen bestraft moeten worden".

Dat Trump deze uitspraak achteraf nuanceerde, maakte weinig indruk. Hij lag toen ook al onder vuur voor denigrerende uitspraken over Michelle Fields, de journaliste die Trumps campagnemanager Corey Lewandowski aanklaagde voor slagen en verwondingen nadat hij haar op een campagnemeeting ruw vastgreep en blauwe plekken bezorgde. Ook overschreed Trump een nieuwe grens van fatsoen door het uiterlijk van Cruz' echtgenote te beledigen.

Nu is voor de Amerikaanse vrouwen de maat vol. Peilingbureau Gallup berekende dat liefst 70 procent van de vrouwen een negatieve opinie heeft over de Republikeinse koploper. Als deze trend zich doorzet, is de kans groot dat Trump niet het nodige aantal gedelegeerden zal winnen om op de Republikeinse Conventie eind juli de nominatie binnen te halen.

Als hij alsnog presidentskandidaat wordt, begint hij in november ook meteen met een onoverbrugbare achterstand op zijn Democratische tegenstrever, want wie vandaag in de VS de steun van de meerderheid van vrouwelijke kiezers niet achter zich heeft, kan het Witte Huis op zijn buik schrijven.

Uit onderzoek van het gezaghebbende Center for American Women and Politics van The State University of New Jersey blijkt dat vrouwen een doorslaggevende rol hadden in alle presidentsverkiezingen sinds 1980. Ze brachten in voorbije verkiezingen ook tussen de vier en zeven miljoen stemmen méér uit dan mannen. Onder jonge kiezers is hun inbreng nog groter. In 2012 ging 44,5 procent van de 18-24-jarige vrouwen stemmen, bij 37,9 procent van de mannen.

Seksist of gewoon dom?

Invloedrijk politiek statisticus Nate Silver was in een recente chat op zijn blog 538 vernietigend over het totaal gebrek aan gendergevoeligheid bij Trump. "Een machiavellist kan argumenteren dat het demoniseren van zwarten, hispanics of moslims een winnende - hetzij ontzettend cynische - verkiezingsstrategie is voor de Republikeinen. Dat werkt niet als je het hebt over 51 procent van de bevolking. Dat Trump zich dit niet realiseert, suggereert ofwel dat hij uit zijn nek kletst, een seksist is tot op het bot of beide."

Zelfs Republikeinse strategen geven ruiterlijk toe dat sleutelstaten zoals Virginia, Ohio, New Hampshire en Florida tijdens de presidentsverkiezingen van november niet gewonnen kunnen worden zonder een meerderheid van vrouwelijke kiezers. Dat was immers een van de voornaamste lessen die de partij trok uit het verlies van Mitt Romney in 2012. Meer dan elders is dat zo in de rijkere voorsteden van de metropolen waar hoger opgeleide vrouwen het verschil maken tussen winst en verlies. "We hadden al een genderkloof te dichten", zei Ana Navarro, een Republikeins analist uit Florida, aan de Boston Globe. "Trump heeft de put alleen maar dieper gemaakt".