Direct naar artikelinhoud

Wallonië wil woud redden, rest van wereld niet

Ecuador geeft het project om het Amazonewoud te beschermen via internationale giften op. Slechts een handvol landen, regio's en organisaties, waaronder Wallonië, maakte geld over om olieontginning tegen te gaan in het Yasuni-natuurpark.

Het Amazonewoud is cruciaal voor het beheersen van de CO2-uitstoot en de strijd tegen de klimaatopwarming. Maar de Ecuadoriaanse economie is tegelijk volledig afhankelijk van inkomsten uit ontginningsprojecten in het regenwoud. Met het verbod op olie-exploitatie in het zogenaamde 'TTI-blok', een olierijke zone in het oosten van het Yasuni-natuurpark, zou Ecuador ongeveer 5,2 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen.

Ecuadoriaans president Rafael Correa zei in 2010 dat hij de olieontginning wilde tegenhouden in ruil voor financiële steun. Als de internationale gemeenschap (lees: het rijke Westen) de helft van de gemiste inkomsten zou compenseren. Goed 2,6 miljard. Maar in het 'Yasuni-ITT trust fund' zit vandaag nauwelijks tien miljoen euro. Ondanks lobbywerk van Hollywoodsterren als Leonardo DiCaprio en Edward Norton, en songwriter Damien Rice. President Correa kondigde gisteren aan dat "het ITT-project meteen wordt stopgezet."

Geld terug

België was één van de weinige landen waar er wel animo was voor het groene project. Wallonië trok 1,6 miljoen euro uit en heeft 1,3 miljoen al effectief overgeschreven.

Onder impuls van Broederlijk Delen, 11.11.11 en Groen werd in het federale parlement een resolutie goedgekeurd. Die moest zowel politieke als financiële steun garanderen aan het initiatief. "Maar er kwam weinig van in huis", zegt kamerlid Kristof Calvo (Groen), die de resolutie indiende. "Vanuit het federale niveau is er niet veel gebeurd. Vooral omdat er massaal bespaard is op ontwikkelingssamenwerking."

Vraag is of de Waalse regering haar geld nog ooit zal terugzien. Volgens Bogdan Vanden Berghe, de directeur van de Noord-Zuidbeweging 11.11.11 wordt dat niet zo evident. "Ecuador wil het geld in het ITT-fonds investeren in groene energieprojecten. Zodat het initiatief toch niet helemaal voor niets is. Het geld dat Wallonië investeerde, zal alleen terugkomen als de regering daar echt op staat."

Het Yasuni-park is bijna zo groot als Vlaanderen en heeft een uitzonderlijke biodiversiteit. Op één hectare vindt je er meer keversoorten dan in heel Europa. Op geen enkele plek in de wereld leven zo veel verschillende soorten wilde dieren, vogels en vissen samen. Er wonen ook nog enkele inheemse stammen die geen contact hebben met de buitenwereld. Binnen enkele weken zouden de olieproducenten al starten met het omwoelen van 600 hectare regenwoud in het park.

In maart raakte al bekend dat Ecuador van plan is om drie miljoen hectare Amazonewoud per opbod te verkopen aan Chinese oliemaatschappijen. Volgens critici speelt de staatsschuld een rol. Ecuador heeft een schuld van zeven miljard dollar bij China, dat Ecuador sinds 2009 miljarden dollars geleend heeft in ruil voor olie.