Direct naar artikelinhoud

BAD vol creativiteit

Belgische creativiteit in al zijn vormen smelt tussen 18 en 21 februari samen op Belgium Art & Design in de Gentse Eskimofabriek. Aan ambitie geen gebrek voor de nieuwe beurs. 'Het zou mooi zijn als we een evolutie kunnen teweegbrengen.'

BAD wil Belgische kunst in zijn breedste vorm promoten", zegt Stef Van Bellingen. Deartistiek directeur van Kunstenplatform Warpmaakte de selectie beeldende kunst die te zien is op BAD. Samen met journalist Jesse Brouns is hij een van de twee curatoren die met BAD-initiatiefnemer eninterieurarchitect Harry Vanhoyweghenhet programma opbouwden. "'Belgisch' is sowieso een lastig begrip. Operatief in ons land is beter. Waarom? Er zijn enorm veel beurzen in het buitenland waar het almaar moeilijker wordt voor kleinere kunstenaars en galerijen om in te stappen. We mogen de mogelijkheden voor minder kapitaalkrachtige ontwerpers niet uit het oog verliezen. De beurs is voor hen.

"Een alternatief wil ik het niet noemen. Het is een en/en-verhaal. En een begin. De beurs is gloednieuw en ik hoop dat ze levensvatbaar is. Het concept 'kunst en design samenbrengen' is al breed, maar graag had ik het nog wat verder gedreven. Het zou mooi zijn als we een evolutie kunnen teweegbrengen. Naar iets waar vormgeving en creativiteit in alle vormen samenkomen. Van computerdesign, meubels tot auto's. En alles daartussen."

De curatoren vertrokken vanuit een longlist van honderden kunstenaars en designers. "Bij klassieke beurzen begint de selectie bij de galerijen", vervolgt Van Bellingen. "Wij wilden ook die artiesten bereiken die niet vertegenwoordigd zijn door een galerij, of die artiesten die beknopt worden in hun zichtbaarheid door de drukke agenda van hun galerij."

Het resultaat is een beurs met unieke kunstwerken en ontwerpen van eigen bodem, diners, tastings, workshops, debatten en film- en fotovertoningen.

BAD verwelkomt ook twee eregasten: Sylvain Willenz en Liliane Vertessen. "De ontwerpen van Willenz zijn nu al moderne klassiekers. Hij werkte voor Belgische labels als Durlet en voor internationale merken als Hay."

Vertessens werken, analoge fotografie gecombineerd met neon, zijn uniek en zeldzaam. "Liliane is altijd haar eigen gang gegaan, flirtte met verschillende stijlen, maar bleef altijd haar eigen identiteit behouden. Ze is er altijd in geslaagd ons Belgisch calimerocomplex in iets positiefs te vertalen."

belgiumartdesign.be

Selectie van designjournalist en medecurator Jesse Brouns

Tien om in de gaten te houden

Brusselaar Alain Gilles opende in 2007 zijn eigen studio waarin hij product- en meubeldesign combineert met artdirection en binnenhuisarchitectuur. Sindsdien werkt hij samen met tal van internationale producenten. Van Qui est Paul?, Urbastyle, Galerie Gosserez, O'Sun,Buzzispace, Bonaldo tot Casamania.In 2012 werd hij Designer van het Jaar gekroond door Interieur

Kortrijk enKnack/Le Vif Weekend. "Ik werk onder het begrip

'Simplexity' en 'New Simplicity', respectievelijk design met verschillende lagen en design met een eigen identiteit en een minimum aan, maar met de juiste materialen."

alaingilles.com

Ben Storms koestert een voorliefde voor het atypische en combineert ambachtelijk handwerk met state-of-the-artmaterialengebruik. Met het ontwerp van zijn tafel In Vein wierp de jonge designer ook internationaal al hoge ogen. "Het marmer, een oeroud materiaal dat iedereen traditioneel als zwaar ervaart, krijgt in dit ontwerp een verrassend lichte toets: het tafelblad lijkt te zweven", verduidelijkt Storms."Op BAD probeer ik de rijkgeschakeerde mogelijkheden te tonen van een onderzoekende houding in

combinatie met nauwgezet handwerk. Met trots kan ik zeggen dat In Vein

onlangs werd aangekocht voor de permanente collectie van het Design Museum Gent. Amper twee jaar na het totstand komen van het ontwerp. Not BAD."

benstorms.be

Het Gentse Labt is het allemaal. Een studio voor op maat gemaakt meubelontwerp, een glashuis, een stille plek en ruimte waar workshops en design tot leven komen. Deadlines zijn er onbestaande, samenwerkingen van lange duur. "Wij werken gewoonlijk à la carte", zegt bezieler Frank Ternier. "Daarom zijn we ervan overtuigd dat ons gepresenteerde menu ook bij het BAD-publiek in de smaak zal vallen, dat doet het in Parijs en Milaan ook."

labt.be

Het Mechelse Bulo staat sinds 1970 synoniem voor kwalitatief kantoormeubilair. Van bureaus en stoelen tot gordijnen, verlichting en planten.

Stuk voor stuk duurzaam

ontworpen en vervaardigd

in Mechelen. Op BAD ontdekt de bezoeker Chair '58', een nieuwe editie van het stoelontwerp van de Belgische architect Léon Stynen. Ook 'sb 55', een tafelontwerp van eigen bodem door Stéphane Beel, en Bench and Table van het Belgisch interieurduo Claire Bataille en Paul Ibens. "Als fabrikant van Belgisch design kunnen wij op dit nieuw initiatief niet ontbreken", zegt Anne Verbeeck van Bulo. "Wat

een prachtlocatie ook."

bulo.be

Filip Janssens ontwerpt multifunctionele meubels met een sterk architecturale klemtoon en lijnenspel. "Ontwerpen is voor mij als het schilderen van een abstract geometrisch kunstwerk in 3D: lijnen worden dimensies, volumes en modules", zegt Janssens. "Om deze 'schilderijen' te maken, tast ik voortdurend de mogelijkheden van volume af en speel ik met asymmetrie, diepte en open- en geslotenheid. Tijdens BAD toon ik een aantal kleinere ontwerpen zoals het Jointed-wandrek, dat in productie is bij Serax, en drie nieuwe ontwerpen uit de Fusion-collectie."

filipjanssens.be

De Gentse schilder Olivier Deprez zet alledaagse

toevallige fenomenen om naar realistische taferelen op doek. Met een eigen twist. De basis voor zijn beelden ligt bij schetsen en aantekeningen op locatie. Tijdens zijn werkproces vlakt hij kleine details uit op de tekentafel.

De langzame uitzuivering van de realiteit krijgt een

bevreemdende anonimiteit in zijn werk.

"Als kunstenaar probeer ik tussen de lijnen te lezen

van mijn eigen omgeving", zegt Deprez. "Alles wat ons omringt, zowel grote structuren als kleine elementen, stuurt ons. Veel meer dan we zelf vermoeden. Die dualiteit probeer ik subtiel zichtbaar te maken. Voor BAD maak ik een installatie waarbij ik de inspiratie voor exotische designvoorwerpen in vraag stel."

olivierdeprez.info

"De kunstenaars vertegenwoordigd door Albus Lux Contemporary onderscheiden zich door een vragende experimentele houding ten opzichte van hun eigen kunstpraktijk", legt Renée Pijpers van de Nederlandse galerij Albus Lux uit. "In hun werk zijn oprechtheid, humor en lef gecombineerd in een visueel opvallende en innovatieve manier." Het werk van de Japanse fotografe Kumi Oguro, die een passage maakte aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, laat anonieme vrouwen balanceren tussen het kinderlijke en het sensuele, het fragiele en het destructieve, het tragische en het speelse. De gezichten van de modellen zijn niet te zien. Het is onduidelijk of we een bevriezing zien van hun verleden, of dat ze opnieuw tot leven moeten worden gewekt.

albuslux.nl

Zeefdrukker Obed Vleugels brengt uitersten samen in eenvoudige composities.

De beelden worden opgebouwd door transparante collages die in kleuren over elkaar heen worden gelegd.

Vleugels is sinds 2013 actief in Unspill, een kleine artistieke zeefdrukwerkplaats in het centrum van Mechelen.

"Daar werkte ik vorig jaar aan een reeks kleine zeefdrukken, een zoektocht naar eigenheid en authenticiteit in mijn beeldvorming", zegt ze. "Deze werken stel ik voor op BAD. Voor mij is het de eerste keer om mijn werk in een dergelijke
setting te tonen."

obedvleugels.be

De Knokse galerij Zwarthuis focust op hedendaagse Belgische figuratieve schilder- en tekenkunst. Zowel artiesten die tot de top behoren als jong opkomend talent vinden er onderdak. Op BAD tonen ze het werk van drie opkomende Belgen: Colin Waeghe, Koen Deprez en Kim De Ruysscher. "BAD is een eigenzinnige beurs die je meeneemt in een totaalbeleving
van Belgische kunst en design, en dat op een karaktervolle site in Gent", klinkt het.

galeriezwarthuis.be

De Antwerpse galerij van Eva Steynen werkt nauw samen met een kleine groep in België wonende kunstenaars en omvat een jaarlijks programma van solo's, performances, edities, salons en thematische groepstentoonstellingen.

"De galerie is ontstaan vanuit de idee van de vroegere salons en de zorg vóór de kunstenaars", zegt Steynen. "Op de benedenverdieping van mijn herenhuis, met een grote tuin, creëer ik een ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers, verzamelaars en curatoren. Elke tentoonstelling ontstaat vanuit een intense samenwerking."

Naar BAD brengt ze werk mee van De Gentse Nicoline Van Stapele en Benoit Félix.

eviations.evasteynen.be

Niko Van Stichel en Lut Vandebos werken, naast aan hun persoonlijke oeuvre, ook al vijf jaar actief samen onder Vanstichel-Vandebos. "Onze inspiratie halen we uit een verlangen naar jeugdige avonturen en herinneringen. Speelse elementen worden gecombineerd met strakke monumentale beeldtaal. Op de beurs zijn twee grote werken te zien. Eén in de tuin en één bij de stand waar verder vooral foto's, films en schetsen getoond zullen worden."

vanstichel-vandebos.be