Direct naar artikelinhoud

Di Rupo's aartsvijand bijna Brussels burgemeester

Alles wijst erop dat huidig OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) over een paar maanden de plak zwaait op het Brusselse stadhuis. Freddy Thielemans zou klaar zijn om de burgemeesterssjerp af te geven. En dat zal voor vuurwerk zorgen: tussen Mayeur en premier Di Rupo is het oorlog.

Dat Freddy Thielemans (68) zijn ambtstermijn niet zou uitdienen, was op voorhand afgesproken. Alleen komt de wissel sneller dan verwacht. Officieel is het nog niet, maar bronnen binnen het stadhuis laten weten dat Thielemans nog dit jaar plaats zou maken voor Yvan Mayeur (53).

Mayeur heeft zijn positie grondig voorbereid en op die manier heeft hij zich de woede van de premier op de hals gehaald. Dat zit zo: vlak na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 koos Mayeur ervoor om het cdH van Joëlle Milquet naar de oppositiebanken te verbannen, ondanks het feit dat er een eerder ondertekend akkoord was tussen zijn PS en cdH. Maar Mayeur, een strategisch en vooral pragmatisch man, had geen zin om stemmenkanon Milquet binnen zijn meerderheid te houden. Exit Milquet dus, die toevallig bevriend is met Di Rupo

Het voorval heeft de animositeit tussen Yvan Mayeur en oud PS-voorzitter Di Rupo alleen maar aangewakkerd. Beide mannen hebben een bloedhekel aan elkaar, dat is een publiek geheim. Mayeur, de beloftevolle rode ster van Brussel, is ervan overtuigd dat Di Rupo verantwoordelijk is voor het feit dat hij nooit minister is geworden. Di Rupo is inderdaad nooit een fan geweest van de man die nu aan het hoofd staat van het Brusselse OCMW.

Maar zelfs de politieke vijanden van Mayeur geven toe dat hij slim is en een harde werker. Mayeur, sociaal assistent van opleiding, ontleent zijn macht volledig aan zijn sociale netwerk. Het Brusselse OCMW wordt niet voor niets "een stad in de stad" genoemd. Stap na stap heeft Mayeur alle sociale bevoegdheden van Brussel bij het OCMW ondergebracht.

Bovendien staat hij aan het roer van het sociale woonbeleid van de stad. Die 50.000 sociale woningen van Brussel leveren een strategische hefboom. Huurders van sociale woningen worden 'aangemoedigd' om Yvan Mayeur te steunen tijdens de verkiezingscampagne. "Het is ongelooflijk: in sociale woningen kun je overal affiches van Mayeur zien", legt een Brusselaar uit. In zijn eigen partij benadrukt men dat "Yvan clean is". "Hij balanceert af en toe op de grens van het cliëntelisme, maar hij kan zeker niet beschuldigd worden van corruptie. Hij weet wat kan en wat niet", zegt een van zijn kameraden. Mayeur heeft inderdaad dossiers waar hij trots op kan zijn. Onder zijn leiding werd het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, dat afhangt van het OCMW, een van de meest gewaardeerde van het land.

Autoritair

Is Di Rupo zijn vijand, dan krijgt Mayeur daarentegen volop steun van partijgenoten Laurette Onkelinx en Philippe Moureaux. "Yvan is een ongelooflijk goede bestuurder", roemt Onkelinx hem. "Het OCMW werkt dankzij hem op een zeer efficiënte manier. Hij is soms autoritair, maar tegelijkertijd erg betrouwbaar."

Ideologisch behoort Mayeur tot de linkerflank van de Franstalige socialisten. Net zoals Moureaux beroept hij zich graag op de intellectuele erfenis van Karl Marx. Vandaar zijn bijnaam van "Yvan Le Rouge". Ook hier staan Mayeur en Di Rupo lijnrecht tegenover elkaar. Di Rupo is een sociaal-democraat die weinig heeft met de donkerrode richting.

Mayeur kan brutaal zijn. Hij twijfelt amper. The job has to be done lijkt zijn motto te zijn. "Met Freddy Thielemans konden wij twee glazen wijn drinken en alles was goed en snel geregeld. Wij vrezen een beetje Mayeur die autoritairder is en zich zal willen tonen", zegt een Brusselse magistraat die met de burgemeester moet samenwerken.

Met die zware politieke steun heeft Mayeur vanuit het OCMW en de Brusselse PS-afdeling zijn netwerk uitgebouwd. Op die manier heeft hij in enkele jaren tijd de getipte opvolger van Freddy Thielemans - Philippe Close - buitenspel weten te zetten. Nu heeft hij de afdeling onder controle en is hij de enige kroonprins van Brussel-stad geworden. Close moet de tweede viool spelen.

De druk om de burgemeestersfakkel van Thielemans aan Mayeur over te dragen stijgt. Want geduld is niet de grootste kwaliteit van "Yvan Le Rouge". Ter compensatie zou Thielemans een postje aangeboden worden als algemeen-secretaris van de Heizel. Tussen goede vrienden kan altijd een overeenkomst gevonden worden.