Direct naar artikelinhoud

CD&V valt N-VA frontaal aan

De gemeenteraadsverkiezingen verhitten de gemoederen, ook in het Vlaams parlement. 'N-VA staat ons naar het leven', fulmineert Eric Van Rompuy (CD&V). Meer nog: als de partij zo voortgaat, dan wordt deze regering onhoudbaar, aldus Van Rompuy.

Twee uur lang debatteerde het Vlaams Parlement gisteren over de uitspraken van Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA). Wie er in de toekomst voor kiest om afgelegen te gaan wonen, zal daarvoor een prijs betalen, luidde het onder meer (DM, 8/10).

Het viel niet in goede aarde, vooral bij CD&V. De christendemocraten zwaaien immers de plak in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten en zeker in die gemeenten die heden ten dage nog als landelijk bestempeld kunnen worden.

Lode Ceyssens en Jan Verfaillie, twee van die burgervaders uit respectievelijk Meeuwen-Gruitrode en Veurne, voelden zich persoonlijk aangevallen en spaarden Muyters dan ook niet. Overslaande stemmen inclusief.

Dubbelzinnigheid

Muyters mocht nog zo hard ontkennen dat hij leven op het platteland duurder wil maken - "nu niet en later evenmin" - de CD&V'ers hadden er geen oren naar. Het werd ook éminence grise Eric Van Rompuy te machtig. "N-VA fulmineert nu al maanden tegen de belastingregering van Di Rupo, maar nu pleit de partij zelf voor een belastingverhoging. Het staat zo zwart op wit in de krant", barstte hij uit.

Na afloop van de plenaire vergadering deed Van Rompuy er in het Canvasprogramma 'Villa Politica' nog een schepje bovenop. "Het ergert mij dat we hier elke week moeten komen debatteren over een Vlaamse minister die komt vertellen dat hij iets niet zo bedoeld heeft", stak hij van wal.

Ook ministers van andere partijen deden dat al, CD&V'ers inbegrepen, zegt Van Rompuy. Maar met Muyters en zijn partij heeft hij nog meer problemen. "Vandaag klagen ze dat er nog steeds Franstalige lijsten opkomen in de Vlaamse rand. Terwijl N-VA ook heel goed weet dat iedereen die zich groepeert, een lijst kan indienen. Splitsing van B-H-V of niet. Ze gooien bewust alles op een hoopje. Ze zeggen dat wij de rand verkopen aan Brussel, ook meneer Muyters en Bourgeois, ik neem dat niet."

Een ongemeen felle aanval van Van Rompuy. Federaal zit N-VA dan wel in de oppositie, in Vlaanderen zijn ze partners. N-VA en CD&V zitten er samen in de regering. "En dat is onhoudbaar", gaat hij onverminderd voort. "Die dubbelzinnigheid van N-VA kan niet blijven duren. Als ze op deze manier voortgaan met CD&V frontaal aan te pakken, dan wordt het onhoudbaar."

Philippe Muyters wijst de insinuaties van Van Rompuy van de hand. "Ik stel voor dat u eens aan Kris Peeters vraagt of de regering niet langer houdbaar is."

Uiteraard is de situatie wel nog houdbaar, zegt die minister-president. Voor of na 14 oktober, zijn Vlaamse regering blijft 'onverkort' besturen. "We zitten hier duidelijk in de laatste rechte lijn naar 14 oktober, er hangt veel electriciteit en zenuwachtigheid in de lucht. Maar dat is begrijpelijk." Toch, het moet pijnlijk zijn dat uitgerekend een partijgenoot de regering onder haar duiven schiet? "Ik kan me voorstellen dat de spanningen in Vlaams-Brabant, waar Eric Van Rompuy woont, nog wat hoger oplopen."

Debat openen

Wat de verklaringen van Muyters betreft, is Peeters kort. "Minister Muyters heeft in het parlement toegelicht wat zijn standpunt precies is." Freya Van den Bossche (sp.a), bevoegd voor Wonen, geeft wel met zoveel woorden toe dat ze zich niet helemaal kon vinden in het interview met Muyters dat maandag verscheen.

"Het is heel moedig dat hij het debat wil openen. En over de basisanalyse zijn we het eens: we kunnen niet overal blijven bouwen. Maar ik ben het er niet mee eens dat je wonen in afgelegen gebieden duurder moet maken, want er zullen altijd mensen zijn met genoeg geld die zich dat wel kunnen permitteren."

"De timing waarop Muyters het debat wilde openen was misschien niet de meest handige als we een sereen debat willen voeren", meent Van den Bossche nog.

"Dit debat werd overheerst door verkiezingskoorts, maar de echte beslissingen over we hoe in de toekomst zullen bouwen en wonen wil ik graag nog deze legislatuur nemen, samen met mijn collega Muyters. We hebben nog anderhalf jaar de tijd, we zullen die goed kunnen gebruiken."