Direct naar artikelinhoud

Een op de vier gehandicapten is arm

Maar liefst een kwart van de gehandicapte Vlamingen leeft in armoede. Dat is de conclusie van een studie van de Antwerpse universiteit die op vraag van de Vereniging Personen met een Handicap en de Katholieke Vereniging Gehandicapten de financiële situatie van 2.006 mindervaliden in kaart bracht.

Net geen 25 procent van de Vlaamse gehandicapten zit onder de Europese armoedegrens, zo stelden de onderzoekers onder leiding van medisch socioloog Guido Van Hal vast. Die grens ligt op 993,15 euro voor een alleenstaande en op 2.085,62 euro voor een gezin met twee kinderen. Bijna een derde moet rondkomen met een maandelijks inkomen dat lager ligt dan 1.100 euro en meer dan vier op de tien laten weten niet aan alle basisbehoeften te kunnen voldoen. Een kwart kan zelfs niet voldoende voedsel kopen.

Hoge kosten

Huisvesting is zo mogelijk een nog groter probleem. Zeventig procent kan geen geschikte woning aanschaffen en bijna zes op de tien zijn niet in staat om herstellingswerk te laten uitvoeren. Ruim 23 procent slaagt er zelfs niet in om alleen te gaan wonen omdat dat financieel niet doenbaar is.

Het overgrote deel van de ondervraagden (zeven op de tien) werkt niet, maar leeft van een vervangingsinkomen. Vreemde vaststelling in de studie: mensen met een lichte handicap hebben vaker een nog lager inkomen dan zwaar gehandicapten. Maar liefst de helft van de mensen met een lichte tot matige beperking leeft in armoede. “Het kan zijn dat mensen die meer hulpbehoevend zijn de enquête hebben laten invullen door een ouder of zorgverlener en dat die de situatie niet altijd juist kunnen inschatten. Bovendien zijn mensen met een zware handicap vaker alleenstaand en ligt de armoedegrens voor alleenstaanden een stuk lager”, zo verklaart onderzoekster Nele Augustyns. Het inkomen zegt ook niet alles. “Wat we hier niet in rekening brengen, zijn de uitgaven”, stelt onderzoekster Nele Augustyns. “Mensen met een zwaardere handicap krijgen een grotere tegemoetkoming, maar het is niet ondenkbaar dat hun kosten ook hoger oplopen.”

Het onderzoek werd gisteren overhandigd aan de twee bevoegde ministers, minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a), en aan staatssecretaris voor Sociale Zaken Jean-Marc Délizée (PS) met de dringende vraag om de uitkeringen voor gehandicapten op te trekken tot minstens de Europese armoedegrens. Nu bedraagt het vervangingsinkomen voor een alleenstaande vaak maar 726 euro per maand. (KH)