Direct naar artikelinhoud

Thom Yorke voorspelt val van muziekindustrie Lucas van den Eynde speelt ‘De misantroop’

Tijdens het Zeeland Nazomer Festival van 24 augustus tot 4 september zal theater- en tv-acteur Lucas Van den Eynde de titelrol op zich nemen in De misantroop, een klassieker van Molière in een regie van Antoine Uitdehaag. De voorstelling speelt op een unieke locatie, het landgoed Overduin in Oostkappelle. Ook het Gentse Muziektheater Lod is te gast op het festival met Autopsie van een gebroken hart, een coproductie met productiehuis Zeelandia die speelt in de Sint-Nicolaaskerk in Brouwershaven. Op het centrale festivalterrein, de abdij van Middelburg, treedt het Brusselse Jazz Orchestra aan met Tutu Puoane en Bert Joris als solisten. Het festival wordt afgesloten met een concert van Daan.

Koen Wauters zal in het najaar op vtm een remake van De juiste prijs presenteren. De Clouseauzanger treedt daarmee in de voetsporen van wijlen Jan Theys, die het programma in de beginjaren van de commerciële zender presenteerde.

In De juiste prijs moeten de kandidaten zo precies mogelijk de prijs van een product raden. Om dat in goede banen te leiden, kreeg Theys de hulp van de toen nog jonge Phaedra Hoste. Het is nog niet bekend of Wauters ook een assistente zal krijgen.

Koen Wauters zou dit najaar eerst een nieuwe editie van Idool presenteren, maar de uitzending van dat programma is opgeschoven naar het voorjaar van 2011.

Radioheadfrontman Thom Yorke is van oordeel dat het slechts “een kwestie van maanden is” vooraleer de muziekindustrie in elkaar zal stuiken. Hij waarschuwde jonge muzikanten voor “het zinkende schip”. Yorke vindt de ineenstorting van de grote platenlabels overigens geen drama en roept jonge artiesten op hun lot niet in handen te leggen van deze majors en vooral voor zichzelf op te komen.

De zanger deed de uitspraken in een interview voor The Rax Active Citizen Toolkit, een leerboek voor 15- en 16-jarige studenten om hen politiek bewuster te maken. In 2007 verbrak Radiohead alle banden met platenfirma EMI. De band lag er twaalf jaar onder contract en bracht er zes albums uit. Hun laatste plaat In Rainbows maakten ze vanaf hun eigen website downloadbaar. De fans konden zelf bepalen hoeveel ze voor het werkstuk wilden neertellen. (DL)

Koen Wauters brengt

remake ‘De juiste prijs’