Direct naar artikelinhoud

Notoir ontkenner opwarming aarde bewijst eigen ongelijk

Amerikaans professor Richard Muller wilde nog maar eens aantonen dat er geen verband is tussen de opwarming van de aarde en de mens. Zijn onderzoek wees echter zo erg op het tegendeel dat de notoir klimaatontkenner nu scepticus af is.

In de VS betekent zo'n ommezwaai heel wat. De klimaatontkenners hebben er via de Republikeinse partij heel wat politieke macht, wat er onder andere voor zorgt dat de VS momenteel geen internationaal klimaatakkoord kan tekenen. Richard Muller (68) bedient die politieke lobby al jaren. Hij is een gelauwerd professor natuurkunde aan de University of California in Berkeley. Daar richtte hij het Berkeley Earth Surface Temperature (Best) project op. Uitzoeken hoe het nu 'echt' zat met het klimaat is het opzet, maar dan vanuit het idee dat de opwarming van de aarde door de mens een hoogst twijfelachtige zaak is.

Muller kreeg voor zijn onderneming onder andere 150.000 dollar van de gebroeders Koch, Amerikaanse topindustriëlen die miljoenen veil hebben om klimaatontkenning te verspreiden via allerlei denktanks en instituten. Deze "handelaars in twijfel zaaien", zoals experte Naomi Oreskes ze in haar gelijknamige boek noemt, voeren een rabiate strijd met wereldwijde repercussies omdat de VS een belangrijke speler is in de vastgelopen internationale klimaatonderhandelingen. Door de impact van de twijfelzaaiers kan president Barack Obama geen kant uit.

Het verhaal gaat dat Muller enkele jaren geleden een reeks lezingen gaf waarin hij voornamelijk de methodologie van klimaatonderzoek bekritiseerde en waarin hij suggereerde dat met de gegevens geknoeid werd om een specifiek gewenst resultaat te bekomen. Dat prikkelde de aandacht van de Koch-broeders, die Muller massaal gingen sponsoren om alle claims van de ontkenners hard te maken. Een van die claims is dat de zon de oorzaak van de opwarming van de aarde zou zijn.

Maar vorig jaar al zette Muller een stap in de ander richting. Toen besloot de scepticus na twee jaar intensief onderzoek van temperatuurschommelingen dat de wereldwijde temperatuur inderdaad toeneemt, ook al claimde hij zelf tot dan het tegendeel.

Bekeerd scepticus

Vandaag, na nog meer onderzoek, is hij er helemaal van overtuigd dat de mens de opwarming veroorzaakt, zo schrijft hij in een opiniestuk in de New York Times. "Mensen zijn zo goed als volledig de oorzaak van de opwarming van de aarde. We hadden dit niet verwacht maar als wetenschapper is het mijn plicht om mijn overtuiging bij te stellen als de onderzoeksresultaten dat vragen. Ik beschouw mezelf nu als een bekeerde scepticus."

De resultaten van de Best-studie laten zien dat de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak de afgelopen 250 jaar met 1,5 graad Celcius is gestegen. Het team analyseerde met de computer 14,4 miljoen landtemperaturen op 44.455 sinds 1753. Dat grote aantal gegevens over zo'n lange periode en de computertechniek moesten alle menselijke subjectiviteit wegzuiveren. "Tot onze verrassing bleken niet de zon of andere factoren maar de CO2-uitstoot de belangrijkste factor. Onze resultaten gaan zelfs verder dan die van het VN-klimaatpanel."

Er zijn al meteen een paar sceptici, die volledig achter het onderzoek stonden, die Muller nu afvallig zijn.