Direct naar artikelinhoud

Technologie Apple riskeert boete wegens schending patenten

Apple, de producent van de populaire elektronicaproducten iPhone en iPad, riskeert een boete van 625 miljoen dollar (454 miljoen euro) wegens het schenden van drie patenten van het IT-bedrijf Mirror Worlds. Apple zou de technologie hebben gebruikt voor de ontwikkeling van zijn iPod, iPhone en enkele computers.

De jury van een Texaanse rechtbank besloot Apple een boete van 208,5 miljoen dollar per inbreuk op te leggen. Als de rechter de jury formeel volgt, zou het om een van de belangrijkste patentzaken in de Amerikaanse geschiedenis gaan. Apple laat weten zich tegen een dergelijke uitspraak te verzetten. Het bedrijf van Steve Jobs vindt dat de drie inbreuken niet bij elkaar mogen worden opgeteld.

Professionele beleggers tuk op sociale media

Sociaalmediawebsites als YouTube en Facebook zijn goed ingeburgerd in het professionele vermogensbeheer. Dat leert een studie van JPMorgan Asset Management. “Zeven op de tien Europese vermogensbeheerders gebruiken ze minstens wekelijks”, klinkt het.

JPMorgan polste bij ruim zeshonderd professionele beleggers naar het gebruik van sociale media. Zo’n 44 procent van de beheerders gebruikt ze dagelijks, 26 procent wekelijks. Dik twee derde van de vermogensbeheerders gelooft dat de sociale media hun werk steeds meer beïnvloeden. Het fenomeen wordt dus niet gepercipieerd als een hype.

“De favoriete websites zijn Wikipedia (76%), YouTube (67%) en Facebook (51%)”, zegt woordvoerster Imma Vives. “Daarnaast zijn websites waarbij professionals contacten onderhouden, zoals LinkedIn en XING, erg populair.”

Option hoopt goudhaantje M4S dit jaar te verkopen

Het Leuvense technologiebedrijf Option verwacht nog dit jaar zijn goudhaantje M4S te verzilveren. Dat zegt financieel directeur John Patrick Ziegler. De raad van bestuur besprak gisteren de interessante biedingen voor de specialist in radiochips van de nieuwste generatie.

De verkoop kan het bedrijf van Jan Callewaert enkele miljoenen opleveren, geld dat broodnodig is om te overleven. “De kaspositie, die heel streng wordt bewaakt, is voorlopig oké”, laat Ziegler weten.