Direct naar artikelinhoud

Affaire Odjidja zindert na bij Club Brugge

De niet-selectie van Vadis Odjidja (21) tegen AA Gent blijft nazinderen in Brugge. Het incident leek gesloten, maar gisteren haalde de middenvelder nog een keer uit naar zijn trainer. Odjidja beschuldigt Adrie Koster ervan niet iedereen gelijk te behandelen. Dat verwijt schoot in het verkeerde keelgat bij de Clubcoach. Wellicht belandt Odjidja vandaag weer naast de kern.

Het gezicht van Adrie Koster stond op onweer bij de gebruikelijke persbabbel. Aanleiding was de uithaal van Vadis Odjidja om zijn niet-selectie tegen AA Gent. Koster had zondag verrast door de belofteninternational thuis te laten voor de topper - “Ik was heel ontevreden over zijn trainingsintensiteit”, was de uitleg. De Zeeuw meende dat de zaak daarmee afgesloten was: de speler had zijn straf gehad en kreeg deze week de kans om zich op training opnieuw in de ploeg te knokken.

Maar zo had Odjidja het duidelijk niet begrepen. De middenvelder beschuldigde zijn trainer er gisteren van met twee maten en twee gewichten te werken. Niet alle spelers wordt volgens hem op dezelfde manier behandeld en aangepakt. “Ik heb dat gelezen, ja”, zei Koster in een eerste reactie. “Maar ik ga geen commentaar geven.”

De vlammende ogen zeiden echter genoeg. En we hoefden ook niet gek lang aan te dringen om wat meer commentaar te krijgen. “Vadis moet naar zichzelf kijken, niet naar anderen”, sprak Koster streng. “Hij moet er geen andere dingen bijhalen.” Het verwijt dat hij niet iedereen gelijk behandelt, vindt Koster onterecht. “Dat leg ik naast me neer. Spelers moeten niet wijzen. Ze moeten iets doen met de adviezen die wij geven. Dát moeten ze oppikken. Voor de rest moeten ze niet reageren.”

Koster kreeg begin deze maand nog kritiek omdat hij Ryan Donk niet zou bestraft hebben toen die een halfuur te laat op de afspraak verscheen voor het vertrek naar de Europese match in PAOK Saloniki. “Dat is totaal onjuist”, zei Koster gisteren. “Natuurlijk is Donk ook gestraft. Iedereen wordt aangesproken op gedrag dat niet acceptabel is.”

Dat twee spelers die vorige week op training gevochten zouden hebben, zoals Odjidja zegt, wel in de selectie zaten en niet gestraft werden (het zou gaan om Donk en Kouemaha, ba), doet volgens Koster evenmin ter zake. “Dat was geen vechtpartij, maar een woordenwisseling”, aldus de Nederlander. “Dat kan toch. Vadis reageert met onbegrip, maar als hij doet wat hij moet doen, kan hij opnieuw in de selectie zitten. Maar als iemand niet het maximale uit zichzelf haalt, moet ik hem daar op aanspreken.”

Dat Odjidja meteen uit de selectie vloog en bijvoorbeeld niet eerst op de bank belandde, toont volgens zijn coach hoe ernstig de toestand was. “Het geeft aan hoe ontevreden ik wel was”, zei Koster. “Ook mijn geduld raakt wel eens op. Als je herhaaldelijk zaken aangeeft en men doet er niets mee, dan moet je een keer rigoureuzer zijn. Ik vond dat dit nodig was. Ik wilde een duidelijk signaal geven. Het is nu aan Vadis om er iets mee te doen.”

Koster maakte gisteren enkel een voorlopige selectie bekend. Tussen de twintig namen staat ook die van Odjidja, maar gezien de boosheid van Koster lijkt de kans klein dat de middenvelder straks effectief op het wedstrijdblad staat. Nochtans wilde Koster die terugkeer wel degelijk overwegen, tot hij ontdekte hoe zijn speler reageerde.