Direct naar artikelinhoud

Weg is vrij voor Briers als Oost-Vlaamse gouverneur

Open Vld stemt in met de benoeming van Jan Briers tot gouverneur van Oost-Vlaanderen. Als tegemoetkoming wordt de procedure voor de aanstelling van een gouverneur in de toekomst aangepast.

Veertien dagen heeft het getouwtrek rond de opvolging van André Denys (Open Vld) als gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen geduurd, maar vandaag wordt het eindelijk officieel: Jan Briers wordt de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen.

De Vlaamse regering had, op voorspraak van N-VA, de directeur van het Festival van Vlaanderen twee weken geleden voorgedragen. Daarop volgt in principe de onmiddellijke goedkeuring van de federale regering, maar Open Vld lag dwars. De liberalen namen het niet dat N-VA geen overleg gepleegd had over haar kandidaat.

Maar straks zal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) haar nota met de goedkeuring van de benoeming dan toch voorleggen, waarna de federale regering via een speciale elektronische ministerraad het licht op groen kan zetten en haar langverwachte 'eensluidende advies' een feit wordt. Wellicht zal Briers donderdag bij Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) de eed afleggen en kan hij vrijdag meteen aan de slag. Op 1 februari gaat André Denys immers definitief met pensioen.

Het akkoord van de liberalen voor de benoeming van Briers komt er niet zonder tegenprestatie. Na overleg van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die de rol van 'bemiddelaar' op zich nam, met Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en de voorzitters van de drie Vlaamse regeringspartijen CD&V, N-VA en sp.a, en ook premier Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet, werd besloten om de benoemingsprocedure van een gouverneur voor de toekomst te herzien. Een aanpassing van die procedure was een uitdrukkelijke vraag van de liberalen.

Nog voor het einde van deze legislatuur zal de Commissie Binnenlandse Aangelegenheden een voorstel uitwerken om de aanstelling van toekomstige gouverneurs te laten verlopen naar het voorbeeld van Eurocommissarissen. Die moeten voordat ze definitief benoemd kunnen worden een hoorzitting afleggen voor het parlement.

Gwendolyn Rutten is erg tevreden met het compromis. "Die nieuwe procedure zal ook alle kansen geven aan de kandidaten om zich te bewijzen. Bovendien wordt de aanstelling er een stuk transparanter op en zal de gouverneur zeker gedragen zijn. Wie zo'n hoorzitting doorstaat, geniet automatisch respect, dat zie je ook in het Europees Parlement."

Daarnaast zullen de gouverneurs, met ingang vanaf januari 2014, jaarlijks een verslag van hun werkzaamheden moeten presenteren in het Vlaams Parlement. Ook dat moet bijdragen tot de transparantie van de job.

N-VA, de partij die Briers naar voren bracht, is eveneens tevreden dat de zaak is uitgeklaard. "De N-VA is tevreden dat de hele heisa er nu toe geleid heeft dat er niet alleen iemand werd benoemd die boven de partijpolitiek staat, maar dat in een klap ook de benoemingsprocedure voor de toekomst transparanter wordt", luidt het. "De benoeming van Jan Briers is dus uiteindelijk niet alleen een prima zaak voor de Oost-Vlamingen, maar voor alle Vlamingen."