Direct naar artikelinhoud

'Gebruik Tobintaks voor strijd tegen armoede en klimaatopwarming'

De ministers van Ontwikkelingssamenwerking van België, Frankrijk en Duitsland lanceren samen een oproep om de inkomsten van de Tobintaks te besteden aan de strijd tegen armoede. Dat schrijven de ministers in een vrije tribune in deze krant, in Le Soir, Le Monde en de Berliner Zeitung. 'Alles begint bij idealisme.'

Elf Europese lidstaten gaven eind januari groen licht voor een heffing op financiële transacties. Terwijl de heffing ontstond uit de gedachte dat er bijkomende financiering moest worden gevonden voor armoedebestrijding, blijft er van die gedachte nog maar weinig over. Binnen de EU is er immers geen eensgezindheid over waar de opbrengst naartoe gaat. Sommige landen zien het geld liever naar hun nationale begroting vloeien. Vandaar de oproep van minister Jean-Pascal Labille (PS)?

Labille: "Mijn Franse en Duitse collega's en ik merken al langer dat de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking te lijden hebben onder besparingsplannen. We beschouwen de Tobintaks als een opportuniteit om daar verandering in te brengen. Volgens de Europese Commissie zal de Tobintaks 35 miljard euro per jaar opbrengen. Daarvan moet een deel naar ontwikkelingssamenwerking vloeien, willen we de wereldwijde uitdagingen rond klimaatopwarming, ondervoeding en kindersterfte aanpakken. Tegen 2030 kan de mensheid de extreme armoede uitroeien, zegt de Wereldbank."

Uw departement moet dit jaar 25 miljoen euro inleveren, boven op de 100 miljoen die tijdens de vorige begrotingscontrole al werd afgeroomd. Blijkbaar is het makkelijker om op Europees niveau geld los te weken dan in België.

"Ook in België doen we heel hard ons best. Dit jaar besteden we nog altijd 1,4 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking. Maar de uitdagingen in de wereld zijn veel te groot. Daarom moeten we die op Europees niveau aanpakken."

De banken staan niet te springen om de armoede uit de wereld te helpen. Door hun lobbywerk wordt de Tobintaks allicht verlaagd van 0,1 naar 0,01 procent.

"We leven in een geldwereld. Maar we mogen niet vergeten dat de banken zelf verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis. Zij moeten dus begrijpen dat we iets moeten veranderen aan de wereld. Europa heeft de banken gered, nu is het tijd om ook iets te doen voor de ontwikkelingssamenwerking."

Is uw oproep niet naïef?

"We móéten uitgaan van de utopie. Alles begint bij idealisme. Maar naïef? Nee, dat niet. Europa is een speciaal continent. We dragen de rechten van de mens hoog in het vaandel."

Toch doet het Verenigd Koninkrijk onder druk van de Londense City niet mee aan de Tobintaks, net zomin als Nederland, Luxemburg en Ierland.

"Klopt, maar nu de ministers van drie sterke Europese landen de handen in elkaar slaan, hoop ik dat we echt iets bereiken. Het is geen kwestie van geld, maar van politieke wil. Daarom gaan we op Europees niveau overleg plegen om alle landen mee te krijgen."

Wat als dat niet lukt?

"Dan kunnen België, Duitsland en Frankrijk nog altijd op eigen houtje concrete maatregelen treffen om het armoedevraagstuk uit de wereld te helpen."

Zoals?

"Dat zullen we bespreken als het zover is. Voor alle duidelijkheid: vandaag zijn de plannen die elf EU-lidstaten hebben goedgekeurd nog altijd ongewijzigd. Ik ga ervan uit dat de Tobintaks wordt geïmplementeerd zoals ze nu op tafel ligt."