Direct naar artikelinhoud

Polemiek rond de pil, deel 529

Een nieuwe studie doet nog maar eens bibberen over de risico's van anticonceptiepillen. 'Het heeft geen zin om collectief in paniek te schieten', nuanceert professor en gynaecoloog Hendrik Cammu (UZ Brussel). 'Als er een verhoogde kans op borstkanker is, dan is die miniem.'

Anticonceptiepillen met een hoge dosis oestrogeen kunnen het risico op borstkanker tijdelijk met 50 procent doen toenemen. Dat blijkt uit een studie van het Fred Hutchinson Cancer Research Center dat gepubliceerd staat in het vakblad Cancer Research.

De wetenschappers vergeleken het gebruik van de pil bij 1.102 vrouwen met borstkanker tussen 1990 en 2009, met een controlegroep van 21.952 personen. Vooral wie recent aan een pil zat met hoge concentraties oestrogeen, liep beduidend meer kans op borstkanker. Bij lage concentraties oestrogeen lijkt er geen gevaar.

"Het is een erg hoog cijfer", zegt gynaecoloog Cammu (UZ Brussel). "Tot de helft meer kans op borstkanker, dat is onwaarschijnlijk veel. Al heeft het geen enkele zin om collectief in paniek te schieten. De pillen met die enorme hoeveelheden oestrogeen worden naar mijn weten niet meer voorgeschreven. Ik gebruik ze alvast nooit."

De eerste anticonceptiepillen die op de markt kwamen, eind jaren zestig, bevatten 50 microgram oestrogeen. "Later is dat gezakt tot 30 microgram. Vandaag bevatten de meeste 20 microgram oestrogeen. Dat is minder dan de helft van wat het oorspronkelijk was", zegt Cammu.

De link tussen borstkanker en de pil is al verschillende keren geopperd. "Maar als er een verhoogde kans is, dan is die miniem. En dan heeft dat wellicht veel te maken met het moment waarop je voor het eerst de pil neemt. Bij heel jonge meisjes, van 13 of 14 jaar, moet het borstweefsel zich nog ontwikkelen. Dat weefsel is veel gevoeliger voor hormonen die van buitenaf komen."

Vaker seks

De fameuze pil en haar bijwerkingen: tal van kranten, wetenschapstijdschriften en televisieprogramma's zijn er de voorbije jaren mee gevuld. Van kankerverwekkend tot een zegen voor osteoporose. "De pil heeft al van alles de schuld gekregen", legt VUB-professor uit. "Omdat nu eenmaal zoveel vrouwen ze nemen, wordt alles grondig uitgeplozen. Er is verschrikkelijk veel onderzoek naar de pil en kanker."

Vandaag zijn er een paar zekerheden over de pil. "Zo weten we dat ze de kans op eierstokkanker halveert. Dat is een veel dodelijkere kanker dan borstkanker. Baarmoederhalskanker komt dan weer vaker voor. Al heeft dat weinig met de anticonceptie zelf te maken. Dat komt omdat vrouwen die de pil nemen vaker seks hebben."

Ook het risico op tromboses stijgt. "In dat geval gaat het om een kans van 5 op 10.000. Dat is er 1 per 2.000. De kans dat je eierstokkanker krijgt, daalt van 1 op 70, naar 1 op 140. Terwijl de kans dat je aan hart- en vaatziekten sterft er één op de drie is."

"Wat zijn mensen met zo'n cijfers? Als je aan een leek zegt dat hij zoveel procent meer kans heeft op borstkanker, dan denkt die: 'ik zal het zitten hebben'. Je moet de mensen rustig inlichten, met correcte cijfers."

Migraine

Alle stemmingmakerij over de pil leidt volgens Cammu nergens toe. "Het blijft een van de grootste verwezenlijkingen in de medische geschiedenis. Het werkt goed. En de ergste nadelen zijn heus niet een hogere kans op borst- of baarmoederhalskanker. Migraine tijdens de pilvrije dagen en een verlaagd libido: dát zijn volgens mij de belangrijkste nadelen."