Direct naar artikelinhoud

Vastgoedbubbel als motor van recessie

Een vastgoedbubbel die uiteen spat, blijft zowat overal kleven. Vraag maar aan de Verenigde Staten of aan Ierland. In Amerika duikelden de vastgoedprijzen met 34 procent naar beneden sinds 2006. In Ierland daalden ze 45 procent sinds hun piek in 2007. De rest van de economie sleurden ze in een moeite mee in hun val.

"Hoe gevaarlijk een vastgoedbubbel precies is, is afhankelijk van hoeveel schulden mensen aangingen om hun vastgoed te verwerven", legt KBC-econoom Johan Van Gompel uit. "Het aandeel hypotheekschulden van de Belgen ligt rond het gemiddelde. In een land als Ierland, maar in Nederland lagen de hypotheekschulden van de inwoners evengoed ver boven het gemiddelde."

Zodra er economische moeilijkheden opduiken, stijgt het aantal gevallen van wanbetaling van mensen die zich te diep in de schulden staken om hun woning te kopen. Zij zetten zo een kettingreactie in gang, want de financiële instellingen van een land komen snel in de problemen als veel van hun klanten hun leningen niet terugbetalen. Dat maakt dat banken onder andere bedrijven minder gemakkelijk geld kunnen lenen en de reële economie dus extra wordt getroffen.