Direct naar artikelinhoud

Vrees voor migratiegolf vanuit Jungle 'ongegrond'

De vrees van burgemeester Clerfayt van Schaarbeek dat grote groepen migranten uit de opgedoekte 'Jungle' van Calais zich gaan vestigen in Brussel, is zowel volgens Binnenlandse Zaken als Fedasil 'ongegrond'. Ook aan de kust zijn er voorlopig geen noemenswaardige problemen.

Bernard Clerfayt (DéFi) maakte zich in een interview met La Capitale sterk dat de voorbije week "zo'n 75 migranten uit Calais" zouden zijn neergestreken in de omgeving van het Noordstation. Clerfayt wees prompt met de vinger naar de federale regering. "Men neemt maatregelen om te vermijden dat de migranten naar de kust zouden gaan, maar men negeert het feit dat ze naar Brussel komen."

Volgens de politiezone Brussel-Noord doken er afgelopen donderdag en vrijdag respectievelijk zestig en vijftien migranten uit Calais op nabij het Noordstation. Maar volgens hulpverleners wilden ze gewoon doorreizen naar andere landen.

Fedasil merkt alvast geen stijging op van het aantal asielaanvragen. "Vandaag diende zich een zeventigtal mensen aan die een asielaanvraag indienden", zegt een woordvoerster. "Dat zijn er minder dan anders."

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wordt de vrees van Clerfayt dan ook ongegrond genoemd. "We zijn op de hoogte gebracht door de politiezone van de hoofdstad dat er zich enkele nieuwe asielzoekers hebben aangediend maar het is geenszins een toevloed, integendeel", zegt een woordvoerder. "We verwachten ook geen instroom omdat de overgrote meerderheid van mensen die vertrekken uit de jungle in Calais (en niet ingaan op het aanbod van hervestiging in Frankrijk in afwachting van een asielaanvraag, nvdr), nog altijd naar het VK wil. Daarom doen we aan onze kust scherpe controles om mensensmokkel naar het VK tegen te gaan."

Tot dusver waren er aan de kust geen noemenswaardige problemen. "De impact van de ontmanteling van Calais is vooralsnog minimaal. Er zijn vandaag (maandag, nvdr) een aantal onderscheppingen gebeurd maar de toestroom is erg beperkt", zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken. "Wie wordt opgepakt, wordt naar een opvanglocatie gebracht waar vingerafdrukken worden genomen en waar gekeken wordt of ze niet geseind staan in een politiedatabank. Daarna krijgen ze een papieren bevel om het grondgebied te verlaten, behalve als ze hier asiel aanvragen."

In de praktijk komen de migranten met een uitwijzingsbevel dus gewoon weer op straat terecht, waarna het kat-en-muisspel met de politie van voren af aan begint.

Binnenlandse Zaken stuurde al 120 extra agenten en een observatiedrone naar de kust om de grenszone met Frankrijk te helpen bewaken. De politievakbonden vinden dat de grenspatrouilles de druk op de overbelaste agenten vergroten, en hebben een stakingsaanzegging ingediend.

"Daar merken we gelukkig weinig van", klinkt het bij Binnenlandse Zaken. "Slechts enkele mensen lieten het afweten. De impact is zeer minimaal. Het klopt wel dat de druk op de politie zeer hoog is. We doen ons best om zo goed mogelijk te plannen."