Direct naar artikelinhoud

Playstation 4 vernedert Xbox One

Sony stelde zijn nieuwe Playstation 4 voor in Los Angeles. Die zal 100 euro goedkoper zijn dan de Xbox One van grote rivaal Microsoft. Is de strijd tussen de twee daarmee al gestreden? Ja.

Elke zichzelf respecterende gamer heeft de maanden november en december, wanneer de Xbox One en PS4 officieel gelanceerd worden, op zijn kalender aangestipt. Een gespekte bankrekening zal nochtans ook nodig zijn, want voor de nieuwe PS4 betaal je 399 euro. Nochtans is dat wel 100 euro goedkoper dan de nieuwe console van Microsoft. Is die laatste al meteen ten dode opgeschreven?

Het ziet ernaar uit van wel. Qua processors, werkgeheugen en graphics (kortom: de hardware) zijn de twee consoles aan elkaar gewaagd. Ze beschikken ook allebei over bewegingssensoren als ondersteuning voor de nieuwe generatie games. Gevolg is dat de strijd op andere vlakken zal worden gestreden, zoals gebruiksvriendelijkheid. En laat dat nu net het grootste struikelpunt zijn voor Microsoft.

Zo kun je op de Xbox One geen spel spelen zonder internetverbinding, want elke 24 uur moet de console verbinding kunnen maken met de server. Bij de PS4 kun je spellen gewoon offline spelen. Bovendien is de 'tweedehandspolitiek' van Microsoft een slag in het gezicht van veel gamers. Zo moet je op Xbox One een extra bijdrage betalen als je een tweedehands spel hebt gekocht. Dat staat haaks op de vrijheid die gamers al hebben sinds de tijd van de eerste spelconsole om games makkelijk door te verkopen of uit te lenen aan vrienden.

De Xbox One wordt niet volledig knock-out geslagen door zijn tegenstander. Ten eerste zal Microsoft klanten aan zich binden door de vooruitzichten van een nieuwe Halogame. De reeks is ontzettend populair en geldt al jaren als het paradepaardje van Microsoft. Nochtans heeft ook de PS4 een klasbak om mee uit te pakken: Gran Turismo 6. Voeg daar nog de hele resem indie-games aan toe waarmee Sony op de voorstelling van de PS4 uitpakte en het aanbod van Microsoft oogt al minder indrukwekkend.

Focus op de gamer

Daarnaast probeert Microsoft zich recht te houden met het argument dat de Xbox One een soort 'multimediabox' wordt die ook tv-diensten zal aanbieden en daarmee dus de strijd aangaat met zogenaamde smart-tv's. Of consumenten daarvoor zullen vallen is nog maar de vraag. Het is alleszins een argument dat aantoont dat de focus bij Microsoft veel minder op de gamer ligt dan bij Sony. En dat zal hen wellicht duur komen te staan.

De Xbox One komt uit op 21 november. De exacte releasedatum voor de PS4 is nog niet bekend maar valt ook in het najaar.