Direct naar artikelinhoud

Oud-directeur MSK nam ontslag wegens laag loon

Voordat Catherine De Zegher directeur werd van het MSK Gent, stond Luc Vanackere er aan het roer. Voor een halfjaar maar, toen nam hij ontslag. 'Het loonpakket was onvoldoende.'

Toen in februari 2012 directeur Robert Hoozee plotseling overleed, moest het Museum voor Schone Kunsten in Gent op zoek gaan naar een nieuwe directeur. Luc Vanackere, die negen jaar lang zakelijk en artistiek leider was geweest van het Kasteel van Gaasbeek, trad vorig najaar in de voetsporen van Hoozee. Nauwelijks een half jaar later - en vlak nadat hij een beleidsplan voor de periode 2014-2018 had geschreven - gaf Vanackere midden mei zijn ontslag bij het MSK, en keert hij terug naar het Kasteel van Gaasbeek. "Een persoonlijke beslissing", zo werd benadrukt, "die niet gemakkelijk was." Over de precieze reden van zijn vertrek wilde niemand iets kwijt. Maar nu zijn opvolging bekend is, wil Vanackere wel praten.

"Ik heb heel wat kunnen verwezenlijken in Gent", legt Vanackere uit, "en het museum is een schitterende plek met fijne collega's. Meer dan vroeger richt het MSK nu de schijnwerpers op wat vandaag bij de mensen leeft. We zijn erin geslaagd om de eerder conservatieve houding, die typisch is voor een groot 19e-eeuws huis als het MSK, om te buigen in een constante alertheid voor de rol en het draagvlak van zo'n huis in een maatschappij die permanent in beweging is. Dat vergt van alle betrokkenen een grote creativiteit en intellectuele durf.

"Waarom ik dan toch ben weggegaan? De reden is vrij banaal: het loonpakket was voor mij onvoldoende om een gezin met studerende kinderen te kunnen onderhouden. Dat wist ik van in het begin, maar wanneer het museum in 2014 zou opgaan in een Autonoom Gemeentebedrijf (AG, waartoe ook het SMAK en het Designmuseum zullen behoren, red.), zou daar een oplossing voor gevonden worden, was me gezegd. Door de huidige besparingen bij de stad leek dit echter geen haalbaar scenario meer, en er was ook geen onderhandelingsmarge."

Jammer wel dat iets triviaals als loon ervoor zorgt dat topinstellingen hun mensen verliezen, stipt Vanackere aan.

De ex-directeur gooit zich nu weer volop op het Kasteel van Gaasbeek. "Er wordt een masterplan ontwikkeld voor het hele kasteeldomein. Natuur en cultuur, kunst en ecologie, kunnen er hand in hand gaan met technologie en beleving. Zo kan Gaasbeek uitgroeien tot een toonaangevende Europese site en een interdisciplinair erfgoedlaboratorium." Gisteren sloot in het Kasteel van Gaasbeek de tentoonstelling Authors van Sam Dillemans af.