Direct naar artikelinhoud

Technisch probleem stuurt Grieks luchtverkeer in de war

In Griekenland heeft het vliegverkeer gisteren zware hinder ondervonden. Door een technisch probleem bij de luchtverkeersleiding werden alle vertrekkende vluchten uren uitgesteld. Lokale media linken de problemen aan de heersende sociale onrust bij de luchtverkeersleiders.

Het vliegverkeer in Griekenland had gisteren een hele dag lang te kampen met zware hinder. Een technisch probleem bij de luchtverkeersleiding op het Zuid-Europese schiereiland strooide flink wat roet in het eten. “Het gaat om een communicatieprobleem tussen de verschillende Griekse luchthavens”, aldus een woordvoerster van de luchthaven van Athene. “Het is onmogelijk om onderling contact te maken. Daardoor kunnen er geen vluchten vertrekken. Landingen kunnen echter wel gewoon plaatsvinden.”

Een en ander begon omstreeks 8 uur lokale tijd gisterochtend. Dik twee uur later werd het euvel verholpen. In een mum van tijd waren echter honderden passagiers op verschillende Griekse luchthavens vast komen te zitten. Ook de rest van de dag ondervond de vluchtplanning in Griekenland bovendien hinder.

Volgens Giannis Kormoulakis, de secretaris-generaal van de vakbond van de verkeersleiders, was de panne te wijten aan het uitblijven van de modernisering van de technische uitrusting van de controlesystemen. “Alle onderlinge communicatienetwerken lagen urenlang plat”, zei hij. “Niet alleen dat, ook het reservenetwerk functioneerde niet naar behoren. De capaciteit was blijkbaar ontoereikend. Logisch, het systeem werd voor het laatst vernieuwd zeventien jaar geleden. Deze chaotische toestand is het gevolg.”

Tijdens de panne nam men met vervangmiddelen contact op met de vliegtuigen. Op geen enkel moment was er een risico voor de toestellen die nog in de lucht hingen, klonk het achteraf.

Een mogelijke verklaring is er voorlopig nog niet. Lokale media linkten de problemen wel aan de heersende onrust bij de Griekse luchtverkeersleiders. Die pleitten al geruime tijd voor hogere lonen en legden uit onvrede het werk dit jaar al diverse keren neer. (LDW)