Direct naar artikelinhoud

'Hillz' Clinton laat zich graag online parodiëren

Met snedige maar fictieve conversaties tussen Hillary Clinton en andere zwaargewichten uit de Amerikaanse politiek ontpopt de Tumblr-pagina 'Texts from Hillary' zich tot een ware onlinesensatie. Ook gesmaakt door Clinton zelve, die de ontwerpers al op de koffie vroeg.

"Hillary Clinton waarschuwt Noord-Korea", "Hillary Clinton hekelt houding Rusland". Slechts twee kakelverse krantenkoppen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton als onderwerp. Streng, stuurs en stoïcijns. Edoch. Momenteel fungeert Clinton ook als draaischijf van een hilarische en steeds populairder wordende saga. Op het wereldwijde web, middels 'Texts From Hillary'. Een speciaal aan de voormalige First Lady opgedragen Tumblr-blog is dat, waarbij de oprichters Stacy Lambe en Adam Smith Clinton steeds andere uitspraken in de mond leggen.

Op de eerste foto ziet u telkens hoe Clinton druk op haar Blackberry tokkelt in een militair C17-vliegtuig op weg naar Libië, zwarte zonnebril op en opengeslagen dossiers voor de neus. Op de tweede: andere politieke en artistieke grootheden als Barack Obama, Meryl Streep, vicepresident Joe Biden of Facebookbaas Mark Zuckerberg.

"We hebben gewoon gedacht: zou het niet leuk zijn om te weten wat ze op dat moment, in het heetst van de strijd, aan het tikken was?", zegt Lambe. "We zijn namelijk grote fans van mevrouw Clinton."

Aldus ontstaan geloofwaardige maar van de pot gerukte conversaties waarbij Clinton als een gulle zaaier snedige reacties rondstrooit. Voorbeeld: Clinton die "de wereld besturen" antwoordt op Obama's vraag "wat ben je aan het doen?". Of "drinken" op de wanhopige sms van Mitt Romney: "any advice?". Of "Sorry Condi, heb hem niet gezien" op de verzuchting van haar voorgangster Condoleezza Rice dat die haar favoriete zwarte zonnebril is kwijtgespeeld tijdens het opruiming van haar bureau.

De Tumblr-pagina werd pas vorig week woensdag gelanceerd, maar ontpopte zich in geen tijd tot een heuse internetsensatie. Cijfers over het aantal kliks zijn niet bekend, maar minstens 45.000 surfers volgen op dit moment de Tumblr-pagina. Als een gladde aal verspreidt 'Texts from Hillary' zich dezer dagen bovendien over het internet.

Klap op de vuurpijl: een ontmoeting tussen Clinton en de ontwerpers. In levende lijve, op haar kantoor in Washington. "Plots Hillary zelf te horen krijgen, was een fantastisch gevoel", zei Lambe daarover. Lambe en Smith, twee communicatieadviseurs, werden tien minuten lang hartelijk ontvangen door de geviseerde politica. En kregen naast een resem schouderklopjes en warme blikken ook een exemplaar van de bewuste foto, in oktober genomen, mee naar huis. Geheel in de sfeer van 'Texts from Hillary', door Clinton gesigneerd met: "Adam, thanks for the many LOLZ, Hillary 'Hillz'." Kon uiteraard niet ontbreken op het groepsportret: de zwarte zonnebril.

Wat is Tumblr?

Tumblr is een soort miniblog, die toelaat om andere sociale media als Twitter te integreren. Via Tumblr kan niet enkel tekst, maar kunnen ook foto's, video's en links bekeken of gedeeld worden. Tumblr werd in 2007 opgericht in New York door David Karp, toen amper 21 jaar oud. In no time werd het een gigantisch succes.