Direct naar artikelinhoud

‘Ik had het niet gedaan’

Andy Schleck is een sfinx: uit de lichaamstaal valt niks af te leiden. Klimmen doet hij zonder af te zien, en boos is hij zonder stemverheffing. Hij vermeldde het er daarom gewoon bij. ‘Ik ben kwaad.’ Kwaad op Alberto, uiteraard.

Mocht Andy Schleck zich gisteren tekortgedaan voelen? Zelfs de hoogste instanties waren er meteen na de feiten nog niet uit. Saxomanager Bjarne Riis was vlak na de finish onbeslist. Hij probeerde zich op de vlakte te houden, terwijl de vragen net tot stellingname verplichtten. Het resultaat was een VDB-interview: heel korte antwoorden, doorgaans voorzien van één volzin: “Ik weet het niet.” Pas veel later volgde een echte mening. “Ik ben ontgoocheld.”

Slachtoffer Andy wist het wel meteen: de Luxemburger voelde zich bestolen. Althans dat was zo bij het begin van de vragenronde. Vervolgens leek het alsof hij bij elke vraagsteller zijn originele standpunt afzwakte. Eerst was hij kwaad op A. Contador, dertig minuten later had hij alweer respect voor hem.

Wat denk je als de grote rivaal passeert op het moment dat jij voet aan de grond moet zetten?

“Dat doet pijn hier. (slaat op het hart, red.). Alberto heeft nu het geel. Hij zal wel zijn redenen gehad hebben voor wat hij zopas deed. Het is wat het is, ik kan het niet veranderen. Ik heb nu andere mogelijkheden dan voorheen. Nu kan ik terugslaan. Revanche.”

Begrijp je dat hij aanviel op zo’n moment?

“Eén ding weet ik zeker: ik had het niet gedaan. Ik zou de Tour niet op die manier willen winnen. Alberto mag de komende dagen nerveus worden. Dit maakt me kwaad. Ik ga morgen à bloc, reken daar maar op. ”

Tijd goed maken in de afdaling lukte niet.

“Ik heb uitstekend gedaald, maar ik kan niet in mijn eentje tijd terugpakken op Samuel Sanchez.”

Wat gebeurde er precies met de ketting? Maakte je zelf een schakelfout?

“Ik weet het niet. Het gebeurt niet op een moment dat ik schakel, ze springt er gewoon af. Meer niet.”

Je staat nu acht seconden achter op Contador. Wat betekent dat voor de Tour?

“Acht seconden is niks. Ik zal er de Tour niet door winnen of verliezen. We spreken elkaar in Parijs. Ik ben de jager nu. Dat is het voordeel: ik was degene die opgejaagd werd, vanaf nu jaag ik zelf op. Een andere manier van koersen.”

Alberto Contador zou een vriend zijn. De voorbije dagen praatten jullie ook geregeld met elkaar. Is dat nu voorbij?

“We zien elkaar alleen in de wielerwedstrijd, misschien moeten we het daar bij houden. Iedereen kan toch makkelijk zien wat hier vandaag gebeurd is. Daarnet stonden we samen voor de ceremonie op het podium. Ik heb hem gevraagd: ‘Alberto, hoe kan je dit nou doen?’”

Contador heeft al een keer op je gewacht: in de rit naar Spa liet hij de ploegmaats de benen stil houden.

“En daar respecteer ik hem ook voor. Toen heeft hij gezegd: ‘Kom, we wachten, ik wil niet winnen op die manier.” Doet hij dat niet, dan is de Tour daar al voorbij. Vandaag is het verhaal anders, nu zitten we in de laatste week. Blijkbaar kan het nu niet.”