Direct naar artikelinhoud

Gerecht opgelucht om aanhouding

De onderzoeksrechter heeft de 38-jarige man aangehouden die maandag in Blankenberge twee jonge meisjes probeerde te ontvoeren. Hij ontkent de feiten, maar werd in het verleden al twee keer veroordeeld voor zedenfeiten met jonge meisjes. Hij wordt beschuldigd van ontvoering.

Man die meisjes wou ontvoeren zat al eerder in cel voor aanranding van minderjarigen

Voor gerechtspsychiater Johan Baeke bewijst de zaak vooral dat er meer nood is aan opvolging van gekende pedofielen. ‘Het risico op recidivisme is gewoon te hoog.’

Het parket van Brugge is hoorbaar opgelucht door de arrestatie van de 38-jarige man, die verdacht wordt van ontvoering van minderjarigen. Hij is inmiddels aangehouden door de onderzoeksrechter, die de kwalificatie van poging tot ontvoering verscherpte tot ontvoering, en overgebracht naar de gevangenis van Brugge. “Bekijken we het profiel van de verdachte, dan mogen we zeer gelukkig zijn met de afloop. Ik ben blij dat de meisjes zijn kunnen ontkomen en opgelucht dat we de man zo snel hebben kunnen vatten.”

Zelf ontkent de man de feiten. Hij beweert dat de meisjes zelf met hem zijn meegegaan. Zijzelf zeggen dat hij hen probeerde mee te lokken door te zeggen dat hij hun katten wou tonen, daarna werden ze in een lift geduwd.

Nu blijkt dat de verdachte, die werkt in een beschutte werkplaats en uit een achtergestelde omgeving zou komen, op zijn strafblad al twee veroordelingen voor zedenfeiten met jonge meisjes heeft staan. “De feiten liggen in de zelfde lijn als wat maandag is gebeurd”, zegt Libbrecht. Concreet: eerder werd hij al berecht voor de verkrachting van een twaalfjarig en een veertienjarig meisje. De laatste keer zat hij drie jaar in de cel, vorig jaar kwam hij weer vrij, al is niet duidelijk wanneer precies.

“We spreken hier duidelijk over een recidivist, waardoor de strafmaat verdubbeld kan worden”, aldus Libbrecht. Momenteel riskeert de verdachte vijf tot tien jaar cel voor ontvoering van een minderjarige, al kan die kwalificatie nog worden bijgesteld. Zo zou hij bijvoorbeeld een van de meisjes meermaals geslagen hebben, waardoor mishandeling als verzwarende omstandigheid kan worden toegevoegd. “Maar dat moet het onderzoek uitwijzen”, klinkt het.

Dat de man niet aan zijn proefstuk toe is, kan gerechtspsychiater Johan Baeke niet verbazen. “Het risico op recidivisme bij zedendelinquenten is hoog, zeker wanneer er minderjarigen bij betrokken zijn, zo wijzen verschillende studies uit. Zeker wanneer dader en slachtoffer geen familie zijn.”

Of de man na zijn vrijlating vorig jaar enige vorm van behandeling kreeg voor zijn eerdere seksuele delinquentie, was gisteren niet duidelijk. Een zedendelinquent kan vervroegd vrijgelaten worden, op voorwaarde dat hij een vorm van therapie volgt. Wie zijn volledige straf uitzit, hoeft geen begeleiding te zoeken. Na wat rekenwerk kiezen veel zedendelicten voor die laatste optie.

“Maar deze feiten, dit zou echt niet mogen”, aldus Baeke, die al langer pleit voor verplichte therapie voor zedendelinquenten. “Therapie biedt geen waterdichte garantie, maar pedofilie of zedendelinquentie is een van de weinige recidive misdaden waarbij het risico wel degelijk kan worden ingeperkt. Nu mogen de daders zelf kiezen. Een verregaande vorm van individuele vrijheid, waarbij de dader te allen tijde de sleutel zelf in handen houdt.”

Wat het daderprofiel betreft, is de aangehouden man enigszins atypisch. “De meeste gefixeerde pedofielen gebruiken geen geweld, maar nemen hun tijd en verleggen stelselmatig hun grens. Ze hebben zelf ook nooit de indruk dat ze wat fout doen. De driftigheid van deze man is daarmee niet compatibel. Slechts een minderheid is zachtaardig als het kan, maar hardhandig als het moet.”

Dat de verdachte al zou snel na zijn vrijlating opnieuw toesloeg, ook dat wekt weinig verbazing bij Baeke. “Ik heb pedofielen gekend die nog in de gevangenis druk bezig waren hun volgende kind ‘te regelen’. Het gaat snel.” Ook het feit dat de man ontkent dat hij de kinderen heeft ontvoerd, blijkt niet abnormaal.