Direct naar artikelinhoud

Laura Dekker mag rond de wereld zeilen

Laura Dekker mag rond de wereld zeilen, mits haar ouders toestemming geven. Het zeilmeisje vertrekt over twee weken.

De rechtbank in Middelburg heeft de ondertoezichtstelling opgeheven. Daarmee is de beslissing over de wereldreis aan haar vader en moeder, aldus de rechter. Tot nu toe gingen de ouders daar niet over omdat Laura onder toezicht van Jeugdzorg stond.

Laura vertrekt binnen twee weken. Dat zei haar advocaat Peter de Lange na afloop van de rechtszaak. Volgens de advocaat is het 14-jarige meisje er ook aan toe. Ze is volgens hem goed voorbereid en heeft een cursus overleven gevolgd.

De moeder van het zeilmeisje was altijd tegen, maar verklaarde laatst in een open brief dat zij nu vindt dat Laura de zeiltocht zou moeten mogen maken. “Ik weet dat ze het kan, het is een sterke meid en ze geeft niet snel op. Natuurlijk vindt geen moeder op aarde het leuk als haar kind alleen de zee op gaat. Ik zal van zorgen niet kunnen slapen, maar het gaat hier om Laura en hoe ik haar kan helpen.”

De vader van Laura vond altijd al dat zijn dochter haar droom moest kunnen waarmaken.

De Raad voor de Kinderbescherming had de rechtbank om verlenging van het toezicht gevraagd. Bureau Jeugdzorg Utrecht had er bij de rechtbank juist voor gepleit de ondertoezichtstelling direct te beëindigen.

Volgens Jeugdzorg Utrecht voldoet Laura inmiddels aan de criteria waaraan zij volgens een vonnis van de rechtbank in Utrecht van september 2009 moet voldoen. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid zeilplan opgesteld. De rechtbank in Middelburg is het hiermee eens.