Direct naar artikelinhoud

Belgische bisschoppen verwerken misbruikschandalen bij paus in Rome

Hoewel de vergadering van bisschoppen gisteren op een crisisberaad leek, hebben de Belgische bisschoppen besloten voorlopig geen uitspraken meer te doen over de zaak-Vangheluwe of de beschuldigingen aan aartsbisschop Léonard.

Na de bijeenkomst in het aartsbisschoppelijk paleis op de Mechelse Wollenmarkt kwam er geen verklaring. “Misschien dat er morgen (vandaag, nvdr) een kort berichtje komt”, zegt Eric de Beukelaer, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie. “Maar de agenda zat al overvol. Er is natuurlijk wel even gepraat over de crisissituatie maar niet lang.”

Over de onthullingen waaruit blijkt dat aartsbisschop Léonard een priester die een jongen misbruikte de hand boven het hoofd hield (DM 29/04), zou niks gezegd zijn. “Ik heb het er de hele dag druk mee gehad, maar de bisschoppen hebben daar niet over gesproken”, stelt de Beukelaer. “Enkel de verwikkelingen van vorige week zijn kort aan bod gekomen.”

Toch zijn de bisschoppen nog niet uitgepraat over wat gebeurd is. “De bisschoppen hebben er wel nood aan om een en ander nog onderling te bespreken. Volgende week trekken ze samen naar Rome, en daar zullen ze tijd genoeg hebben om over deze zaken te spreken.”

De Belgische bisschoppen brengen van 3 tot 8 mei hun adliminabezoek aan Rome, een vijfjaarlijks bezoek aan de paus en de Vaticaanse instanties om informatie uit te wisselen over de situatie van de kerkprovincie. Of er een onderhoud met de paus komt over Belgische kerk, is niet duidelijk. Drie Duitse bisschoppen zijn inmiddels wel op hun vraag door paus Benedictus ontvangen. (KH)