Direct naar artikelinhoud

Ongeinspireerde brusselaars nemen pas in extremis afstand van Racing Genk

Racing Genk heeft met tien man tot acht minuten voor tijd zege in zicht

Flitsen Aruna reddenflets Anderlecht

Na de opdoffer in de Champions League tegen Werder Bremen leek Anderlecht ook in de competitie gezichtsverlies te zullen leiden. Racing Genk, nog voor de rust tot tien man herleid, leidde tot acht minuten voor tijd nog met 1-2, maar ging in de slotfase nog helemaal onderuit.

Anderlecht

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Aan René Vandereycken houdt Anderlecht niet de beste herinneringen over. In het seizoen 1997-1998 zou hij het er als trainer slechts enkele maanden uitzingen in een van de woeligste Anderlecht-periodes ooit. Ook dit jaar staat paars-wit na mindere resultaten in Europa en de competitie onder druk. Uitgerekend Vandereycken kon Anderlecht bij zijn terugkeer in het Constant Vanden Stock-stadion als coach van Genk nu nog meer in verlegenheid brengen.

Lange tijd leek dat ook te zullen gebeuren. Genk pakte uit met een sterke collectieve prestatie. Weinig verrassend kwamen de uitgekookt spelende bezoekers na een dik kwartier op voorsprong. Engelaar stuurde Kpaka in de diepte, doelman Peersman kwam nog gepast tussen, maar in de herneming trof Engelaar met een strak schot raak.

Of die achterstand Anderlecht wakkerschudde? Niet meteen. De paars-witte acties misten scherpte en Kpaka trof op de counter bijna opnieuw raak. Genk had duidelijk greep op de match en dat beeld zou pas veranderen toen Anderlecht nog voor de rust met een mannetje meer kwam te staan. Eric Matoukou kreeg op de rand van het strafschopgebied zijn tweede gele na een licht duel met Aruna. Benieuwd wat coach René Vandereycken na die fase over de ref zou denken.

Anderlecht zou daarna begrijpelijk iets meer druk zetten. Maar goed spelen? Niets van, paars-wit blonk vooral uit in misverstanden en Aruna en Lovre werkten het thuispubliek op de zenuwen met warrige dribbels. De beste doelpoging van Anderlecht kwam er net voor de rust, een hard schot van Aruna zeilde nipt over.

Anderlecht had dan nog een helft om de scheve situatie recht te zetten. Niet dat Genk in paniek sloeg. Integendeel, Kpaka bleef gevaarlijk op de loer liggen maar verzuimde tot twee keer toe om paars-wit de genadesteek te geven. Wat stelde Anderlecht daartegenover? Lange tijd niets, op een afgeweken schot van Lovré net naast na. Tot op het uur dan toch een goal uit de lucht viel. De ingevallen Oleg Iachtchouk kopte een vrije trap van Zetterberg hard binnen. Nu kon Anderlecht iets bevrijder voetballen en volgden er wel kansen, die Aruna echter miste.

Anderlecht leek zich te lanceren, maar stuitte weer op een nu dodelijke counter. Met Priske en Beslija als tussenstation belandde de bal bij Engelaar, die met een stiftertje Peersman versloeg. Alles was te herbeginnen voor paars-wit, dat echter op een gelukje moest rekenen voor de gelijkmaker. De ingevallen Guerk schoot op rechts schuin op doel, de bal ging onder Moons door en ging via Mokoena tegen de netten. In de slotfase kon Anderlecht dan toch nog zijn wil opdrukken, en Aruna legde de zege met twee doelpunten in extremis vast.

Een broodnodige zege die de rust in Anderlecht doet weerkeren. Genk kreeg een opdoffer van formaat verwerken. Coach René Vandereycken gaf geen commentaar. Daarmee verwees hij impliciet naar de scheidsrechter, die een betwistbare rode kaart trok. "Ik heb nu geen zin in een analyse om daarop dan weer commentaar te krijgen."

Anderlecht4

Racing Genk2

Toeschouwers: 23.643 Scheidsrechter: Allaerts Anderlecht: Peersman, Deschacht, Kompany, De Boeck, Vanden Borre, Lovre (77' Guerk), Baseggio, Ehret (46' Iachtchouk), Zetterberg, Mpenza, Aruna Racing Genk: Moons, Sigurdsson (40' Seyfo), Wamfor, Mokoena, Matoukou, Claessens, Priske, Daerden, Engelaar, Beslija (78' Haroun), Kpaka Doelpunten: 18' Engelaar (0-1), 63' Iachtchouk (1-1), 67' Engelaar (1-2), 82' Mokoena (2-2, og), 88' Aruna (3-2), 89' Aruna (4-2) Gele kaarten: Beslija, Lovre, Seyfo Rode kaart: Matoukou (2 x geel)