Direct naar artikelinhoud

'We dempen het moeras'

Turkse strijdkrachten hebben met een ongekend offensief de Syrische stad Jarablus veroverd op IS. Zowat 500 tot 1.500 rebellen van het Vrije Syrische Leger en andere strijdgroepen waren daarbij betrokken. Het is de eerste keer dat Turkije zo'n zwaar geschut gebruikt in Syrië.

De Amerikaanse luchtmacht steunde het Turkse offensief, omdat daarmee IS uit Jarablus is verdreven. Voor Turkije gaat het evenzeer om het terugdringen van de Syrische Koerden. Ankara wil voorkomen dat zij meer grondgebied in het noorden van Syrië in handen krijgen. Pikant detail is dat die Syrische Koerden een voorname bondgenoot van de VS zijn in de strijd tegen IS.

Toch gaf Amerikaans vicepresident Biden, die in Ankara met Turks president Erdogan sprak, een niet mis te verstane waarschuwing aan de Syrische Koerden. 'Ze moeten zich terugtrekken ten oosten van de Eufraat", zo schaarde hij zich achter het Turkse standpunt. "Ze kunnen en zullen geen Amerikaanse steun krijgen als ze zich daar niet aan houden."

Zelfverdediging

Dat Biden bereid is de Syrische Koerden een halt toe te roepen, is vooral opmerkelijk omdat zij eerder deze maand nog met warme instemming van de Amerikanen de stad Manbij veroverden op IS. Die stad ligt ten westen van de Eufraat. De controle zou moeten worden overgedragen aan het Vrije Syrische Leger, geeft Biden nu aan.

De Turkse regering presenteerde het militaire offensief als een daad van zelfverdediging. Maandag had Turkije wraak gezworen voor een aan IS toegeschreven aanslag in de stad Gaziantep. Bij een bruiloft kwamen meer dan vijftig mensen, onder wie veel kinderen, om het leven.

Maar in een toespraak gaf Erdogan gisteren aan dat de militaire operatie niet alleen gericht is tegen IS, maar ook tegen "andere terroristische groeperingen". In Turkse ogen zijn de Syrisch-Koerdische strijdgroepen twee handen op één buik met de PKK, die in Turkije verantwoordelijk is voor aanslagen op de politie en het leger. De omvang van het offensief is volgens minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu een keerpunt in de strijd tegen IS: "We strijden niet tegen muskieten, we dempen het moeras."

Gisteravond lieten de rebellen van het Vrije Syrische Leger weten dat ze Jarablus in handen hadden en dat de IS-strijders zich hadden teruggetrokken. Verscheidene rebellen verspreidden foto's en video's waarop te zien is dat ze door de verlaten straten van Jarablus lopen.

De Syrische regering veroordeelde de Turkse inval en beschuldigde Ankara ervan IS in Jarablus te vervangen door "andere terroristische groepen". Rusland, dat de Syrische president Assad steunt, liet weten zeer bezorgd te zijn over het oplopen van de spanning door de Turkse operatie.

► 2-3