Direct naar artikelinhoud

Belg verhit media in Nederland

Vanaf zondagavond kijken half Nederland en een flink deel van Vlaanderen weer zes weken lang naar Zomergasten. Dit seizoen heeft het programma twee Vlaamse gasten, van wie de eerste, Dyab Abou Jahjah, zich in een mediastorm bevindt.

Het VPRO-programma Zomergasten is al achttien jaar het favoriete zomertijdverdrijf van cultureel geïnteresseerd Nederland. Elke zomer mogen een resem bekende en interessante gasten drie uur lang hun favoriete beeldfragmenten komen becommentariëren. En bij de keuze van die gasten wordt ook geregeld naar België gekeken. In het verleden waren onder anderen Guy Verhofstadt, Tom Barman en David Van Reybrouck te gast. Dit jaar staan Griet Op De Beeck en Dyab Abou Jahjah op de gastenlijst.

Die laatste zorgt nu al voor een van meest veelbesproken passages uit de geschiedenis van het programma. Abou Jahjah mag zondagavond tijdens de eerste aflevering van dit seizoen in de praatstoel komen zitten en dat vindt bij onze noorderburen niet iedereen een goed idee. Abou Jahjah is al sinds begin dit jaar, toen bekend raakte dat De Bezige Bij een pamflet van hem zou publiceren, het middelpunt van een verhit debat in Nederland. Auteurs als Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa stapten op bij de uitgeverij uit onvrede over de samenwerking met 'antizionist' Abou Jahjah.

Dat hij nu als eerste gast van Zomergasten op het lijstje staat zorgt opnieuw voor onvrede. Cineast en programmamaker Hans Fels veroordeelt in een opiniestuk in NRC Handelsblad de keuze voor de gast. "Wat gaat Abou Jahjah ons dan laten zien?", vraagt hij zich af. "De executie van Saddam Hoessein, die hij als martelaar ziet, zoals verklaard op de AEL-homepage? Toont hij ons de dood op het slagveld, omdat hij 'elke dode Amerikaanse, Britse of Nederlandse soldaat' beschouwt als 'overwinning'?" Ook Volkskrant-columniste Elma Drayer laat zich kritisch uit over zijn passage (zie volgende pagina).

Jurgen van Uden, eindredacteur van het programma, liet weten dat Abou Jahjah wat hem betreft de ideale zomergast is. "Hij heeft veel interessante ideeën over de huidige tijd. Uit de gesprekken die we met hem hebben gevoerd bleek dat hij zijn verhaal goed kan staven met fragmenten."