Direct naar artikelinhoud

'Philippe Moureaux mag de waarheid niet ontkennen'

Annemie Turtelboom, federaal minister van Binnenlandse Zaken (Open Vld), zet de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (PS) op zijn plaats. Ze pikt het niet dat Moureaux beweert dat hij te weinig centen en flikken krijgt van de regering om de leefbaarheidsproblemen in zijn Molenbeek op te lossen.

De liberale minister diept een waslijst aan veiligheidsmaatregelen en bijbehorende budgetten op die ze Moureaux de afgelopen maanden aanbood. Andere burgemeesters uit Brussel namen die uitgestoken hand van de federale regering wel aan na de rellen van vorig jaar, de PS'er vond de hulp overbodig voor 'zijn' Molenbeek.

Het debat over de leefbaarheid van sommige wijken in Molenbeek is volgens de burgemeester gebaseerd op leugens en politieke spelletjes. Heeft hij een punt?

"Een negatie van de waarheid leidt nooit tot oplossingen. Mocht ik het voor het zeggen hebben in Molenbeek, ik zou de zaken wel anders aanpakken. Ik concentreer mij graag op concrete oplossingen. Het is schrijnend dat het reclamebureau BBDO bewakingsagenten inhuurt om zijn medewerkers veilig naar de metro te brengen, die enkele honderden meters verderop ligt. Veiligheid is altijd een kwestie van de staat en de burgers, maar dit gaat écht te ver. We mogen de veiligheidsproblemen in onze hoofdstad niet negeren, we moeten net flink op het gaspedaal duwen om ze aan te pakken. Dit zijn géén faits divers." (Turtelboom verwijst naar de rellen van vorig jaar die door de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans, partijgenoot van Moureaux, werden afgedaan als faits divers, TP)

Aan welke concrete oplossingen denkt u?

"De federale politie heeft al verschillende keren extra hulp aangeboden aan de lokale politie in Molenbeek, net omwille van de problemen in de Maritiemwijk (waar het reclamebureau BBDO gevestigd is, TP). Zo hebben wij aangeboden om met de scheepvaartpolitie te patrouilleren langs het Kanaal aan de rand van deze wijk, maar dat aanbod werd afgewezen. De Brusselse burgemeesters kunnen ook een beroep doen op 50 federale agenten bij incidenten. Moureaux heeft daar al welgeteld één keer gebruik van gemaakt, in januari. Sinds de rellen kunnen de Brusselse burgemeesters ook de nultolerantie afkondigen in hun gemeentes en die met de hulp van de federale politie handhaven. Anderlecht heeft die nultolerantie meteen ingevoerd én er goede resultaten mee geboekt, Molenbeek heeft die optie verworpen.

"Ik wil er ook nog op wijzen dat de regering 45 federale agenten heeft gedetacheerd naar Molenbeek, wat het totaal in die gemeente op 596 agenten brengt. Zonder deze aanvulling door de federale overheid zat Molenbeek onder de verplichte minimale norm voor de lokale politie. Het is dus dankzij de extra inspanningen van de federale politie, dat deze politiezone het kader krijgt ingevuld."

Moureaux beweert het tegendeel. Hij zegt dat hij 30 extra agenten gevraagd heeft en maar één agent heeft gekregen.

"Dat klopt niet. Hij heeft al 10 van die agenten gekregen en binnenkort komen de volgende 10. De 50 volgende agenten die van de politieschool komen, zijn ook nog eens prioritair gereserveerd voor de Molenbeekse politiezone."

"Daar ben ik altijd een absolute voorstander van geweest. Helaas blijft het verzet daartegen groot. (Turtelboom doelt opnieuw op de PS, TP). Die eengemaakte, Brusselse politiezone is geen wondermiddel, maar kan wel helpen om de complexe veiligheidsproblemen aan te pakken."

De PS verwijt de Vlaamse partijen en media ook dat ze moord en brand schreeuwen over de onveiligheid in Brussel, maar weigeren om de hoofdstad meer geld te geven.

"Laat de lokale autoriteiten in Brussel eerst beginnen met de middelen die ze krijgen van het federale niveau optimaal te benutten. First things first. Als minister heb ik al talrijke inspanningen gedaan voor Brussel, en ook specifiek voor Molenbeek. Voor de preventiecontracten, gemeenschapswachten en Europese toppen heeft Brussel 16 miljoen euro gekregen, waarvan 660.000 werd gereserveerd voor Molenbeek. Er is ook 2,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de rekrutering van agenten voor heel Brussel. Daarvan is er 300.000 euro rechtstreeks naar Molenbeek gevloeid. Wat je nodig hebt, is eenheid in beleid. Alle neuzen - bij de federale politie, de lokale politie, de scholen, de rechtbanken én de ouders - moeten in dezelfde richting staan. En die houding ontbreekt nu."