Direct naar artikelinhoud

Belg leidt tweede snelst groeiende techbedrijf in VS

Acquia, het softwarebedrijf van de Belg Dries Buytaert, mag zich volgens de ranglijst Fast 500 het op een na snelst groeiende technologie-bedrijf in de VS noemen.

De succestrein van de 34-jarige Dries Buytaert mindert geen vaart. Het consultancybureau Deloitte zet Acquia, het bedrijf dat de naar de VS uitgeweken Belg in 2007 oprichtte, op nummer twee in de Fast 500, een ranglijst van de snelst groeiende technologiebedrijven in de VS.

Om tot die lijst te komen vergeleek Deloitte de omzet van een rist bedrijven in 2012 met die van 2008. Hoe groter het groeipercentage in die vijf jaar, hoe hoger de plaats in de ranglijst. De groei van Acquia over die periode bedraagt een fabelachtige 84.171 procent. Alleen Rocket Fuel, een softwarebedrijf uit California, doet beter.

De Antwerpenaar Buytaert trok naar Boston om Acquia op te richten. Het helpt bedrijven en organisaties die hun website laten draaien op Drupal. Die software om websites te bouwen werd ook al bedacht door Buytaert.

Al sinds de start is Acquia een voltreffer. Zakenbladen als Forbes en Inc Magazine klasseren het bij de meest veelbelovende bedrijven.

De kracht van Buytaert is dat hij zich omringt met mensen die zijn kwaliteiten als technologisch visionair aanvullen. De CEO van Acquia is Thomas Erickson, een man met meer dan dertig jaar ervaring in zakelijke software en ex-topmanager bij Tele Atlas. Buytaert leert volop van die collega's.

Acquia haalde in 2012 met 263 werknemers een omzet van 45 miljoen dollar. Het ultieme doel is een miljardenbedrijf bouwen.