Direct naar artikelinhoud

Naar rechter voor zeven doden in brand woontoren

Maurice Lafosse, ex-burgemees-ter van Bergen, moet zich samen met schoonzoon Victor Zdanov verantwoorden voor de dood van zeven mensen na een brand in een woontoren in 2003. De raad-kamer stuurt de voormalige bestuurders van de sociale huisvestingsmaatschappij naar de rechter omdat ze negatieve brandverslagen negeerden.

Ter herinnering: in de nacht van 20 februari 2003 brak brand uit in de sociale woonblok Les Mésanges in Bergen. De tol was hoog: zeven bewoners overleefden de vlammen niet, 26 anderen raakten (zwaar) gewond. Over de oorzaak is er na al die jaren nog geen duidelijkheid. Vermoedelijk gaat het om vrijwillige brandstichting, maar de schuldige werd nooit gevonden. Wel legde het gerechtelijk onderzoek bloot dat de brandveiligheid in de twaalf verdiepingen hoge woontoren beneden alle peil was. Het steuncomité voor de slachtoffers stelde zich burgerlijke partij tegen de mensen die volgens hen een verpletterende verantwoordelijkheid dragen: de raad van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappij Sorelobo. De raadkamer volgt de slachtoffers gedeeltelijk, want besliste gisteren Maurice Lafosse (PS) en Victor Zdanov door te verwijzen naar de rechter wegens onvrijwillige doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen door gebrek aan voorzorg. Lafosse is een monument in Bergen. Hij was tussen 1989 en 2000 PS-burgemeester van Bergen en tussen 1977 en 2001 voorzitter van Sorelobo. Victor Zdanov is de schoonzoon van Lafosse en was directeur-beheerder van Sorelobo.

"Hun doorverwijzing is een belangrijke stap", zegt advocaat Jan Fermon, die de belangen van de slachtoffers verdedigt. Fermon verwijt Lafosse en diens schoonzoon een jarenlang misprijzen voor de veiligheid van de huurders. "Nog voor de opening van Les Mésanges was er een vernietigend rapport dat concludeerde dat de toren niet geschikt was om erin te wonen. Elk jaar opnieuw legde de brandweer een negatief verslag neer. Elk jaar veegden Lafosse en zijn schoonzoon dat van tafel zonder iets aan de gebreken te doen. Zij vormden een tandem en namen alle beslissingen." Het onderzoek wees ook uit dat de brand in normale omstandigheden nooit een gebouw van twaalf verdiepingen in de as had kunnen leggen. "De brand zou normaal nooit hebben kunnen overslaan", weet Fermon.

John Joos, woordvoerder van de slachtoffers, zegt dat er volgens hem meer dan twee personen schuldig zijn. "Hoe verklaar je dat Claude Durieux (PS), de toenmalige voorzitter van Sorelobo en huidig gouverneur van Henegouwen, niet moet terecht-staan? Hij moet die verslagen toch ook op zijn bureau hebben gekregen." Fermon zegt dat de slachtoffers zich bij die beslissing moeten neerleggen. "De procureur-generaal heeft Durieux buiten vervolging gesteld met een beslissing waartegen geen beroep mogelijk was. We moeten dat respecteren."

Toch stelt Jan Fermon zich ook vragen bij het gevoerde onderzoek. "Is het normaal dat de mensen negen jaar hebben moeten wachten op deze beslissing? De zaak is op een haartje na verjaard." Ten vroegste in september komt er een proces.