Direct naar artikelinhoud

Man in Ohio krijgt uitstel van (tweede) executie

In de Amerikaanse staat Ohio verleende een rechter een uitstel van executie aan Romell Broom. De veroordeelde moordenaar had in september een eerste poging tot executie overleefd.

Romell Broom (53) heeft nu minstens dertig dagen terwijl de rechter uitzoekt of een tweede poging om hem terecht te stellen zijn grondwettelijke rechten zou schenden.Broom werd 25 jaar gelden ter dood veroordeeld voor de moord op een veertienjarig meisje. Op vijftien september had hij geëxecuteerd moeten worden met een dodelijke injectie. Nadat men twee uur tevergeefs zocht naar een geschikte ader voor de naald, werd die executie echter gestaakt. Broom is daarmee de eerste persoon in de VS sinds 1946 die levend wegkomt van zijn eigen terechtstelling.De uitspraak van gisteren betekent dat de rechter eerst zal bepalen of een tweede executie grondwettelijk is. Pas als hij die vraag positief beantwoordt, komt er een tweede hoorzitting, waarin er beslist moet worden of dat in Brooms specifieke geval aangewezen is. In 1946 gaf het Amerikaanse Hooggerechtshof de staat Louisiana al toelating voor een tweede executie voor een man die een eerdere poging op de elektrische stoel had overleefd.Romell Brooms advocaten stellen dat hun cliënt genade hoort te krijgen vanwege de psychologische schade die hij heeft geleden door de mislukte terechtstelling. “Het terroriseert je om mensen om je heen te zien die je proberen te executeren en om dat opnieuw en opnieuw te ondergaan”, zei zijn advocate Adele Shank.

Cocktail van chemicaliën

Brooms zaak heeft ook de discussie over de doodstraf in de VS weer doen oplaaien. Naar aanleiding van dit geval stapte Ohio af van het gebruik van een cocktail van drie chemicaliën voor executies met dodelijke injectie, ten voordele van een methode waarbij een overdosis van één medicijn gebruikt wordt. Die methode werd deze week voor het eerst toegepast op Kenneth Biros (51) die in 1991 ter dood veroordeeld werd voor de moord op een vrouw van 22. (TV)