Direct naar artikelinhoud

Klappen zijn 'part of the job' voor agenten

Twee politiemannen die klappen kregen en werden aangereden door een radicale jongere, krijgen één symbolische euro. De rechter vindt dat klappen 'een risico van het vak' zijn.

De 20-jarige Hamza O. uit Borgerhout stond voor de Antwerpse rechtbank voor twee confrontaties met de politie. In november vorig jaar ging hij op de vuist met een agent toen die hem wilde tegenhouden voor gevaarlijk rijgedrag op een bromfiets. Een maand later reed O. met zijn auto in op een politieman die hem wilde controleren. Op het proces deze week vroegen de twee Antwerpse agenten een morele schadevergoeding van 750 en 500 euro. Volgens hun advocaat waren ze erg onder de indruk.

De rechter veroordeelt O., die al op zijn 16de werd gearresteerd tijdens rellen georchestreerd door Sharia4Belgium, wel tot acht maanden cel. Maar een schadevergoeding krijgen de agenten niet, één symbolische euro niet te na gesproken. De rechter motiveert als volgt: "Als agent bestaat de kans dat men geconfronteerd wordt weerspannigheid." De agenten overwegen in beroep te gaan. Zij hadden een strengere bestraffing verwacht, zeker na de recente incidenten in Borgerhout en op de Sinksenfoor. Politievakbond VSOA is tevreden met de veroordeling, maar betreurt wel de uitspraak "geweld is een risico van het vak".