Direct naar artikelinhoud

Skiër Dries Van den Broecke: 15 jaar, Belg én wereldkampioen afdaling

Mag België dromen van een topper in het skiën? Ons land heeft met Dries Van den Broecke alvast een juniorwereldkampioen. Amper vijftien jaar oud won hij dit weekend in het Zwitserse Crans-Montana zowel Super G als afdaling. Trainen doet hij in een Oostenrijkse eliteskischool. ‘Skiën is voor mij als eten en drinken’, zegt hij over zijn passie.

“Er is precies nog niet veel veranderd tegenover vroeger, ge kent uw plaats nog:-).” En ook: “Dat is het juiste trapje, Dries.” De commentaren van vrienden op de Facebookpagina van Dries Van den Broecke -waar hij foto’s van zijn hoogste podiumplaats op het WK voor junioren gepost heeft - liegen er niet om. Van den Broecke is niet aan zijn proefstuk toe. Als twaalfjarige kroonde hij zich al tot de beste in de reuzenslalom op een officieus WK, drie jaar later doet hij hetzelfde op de afdaling en Super G op het WK in het Zwitserse Crans Montana in de junioren 1 categorie. Bij de leeftijden van 15 en 16 jaar oud dus.

Maar verwacht niet dat de 15-jarige knaap daarom naast zijn skischoenen gaat lopen. Zo vertelde hij over zijn prestatie: “Ik vind niet dat dat zoveel aandacht moet krijgen. De goeie skilanden hebben vooral hun oudere toppers gestuurd om het totaalklassement te winnen, zo was mijn reeks misschien wat zwakker bezet. Maar het is wel tof om te winnen. Het gebeurt niet vaak dat Belgen prijzen halen in het skiën.” Meer nog, Dries Van den Broecke zorgt bij de jeugd als Belg voor absolute skiprimeurs.

De skisport heeft hij dan ook met de paplepel binnengekregen. “Hij stond al met drie à vier jaar oud op de latten”, zegt zijn vader Wouter Van den Broecke. “Ook zijn oudere broers Robin en Nills skieden. Dries heeft altijd in hun zog kunnen volgen. Zo is hij in alles een beetje vroeger ingestapt.” De achttienjarige Robin behoort ook tot de wereldtop van zijn leeftijd, maar studeert intussen ook geneeskunde: die combinatie oogt loodzwaar. Dries maakte allicht de beste kans om te slagen in het profskicircuit. “Hij heeft het meeste talent en het voordeel dat hij in het Oostenrijkse Schigymnasium Stams en in het Race Center van Benjamin Raich (tweevoudig olympisch kampioen in Turijn 2006) traint. Daar heeft hij de beste leermeesters.”

De selectieproeven voor die eliteskischool zijn zeer zwaar. “Maar Dries kwam er als allerbeste uit”, zegt vader Wouter. “Hij heeft de brief voor zijn aanvraag zelf gepost. Op 14-jarige leeftijd in het buitenland wonen is niet evident, maar hij wou dat zodat hij dezelfde kansen als de beste skiërs van ginder heeft. Op de school zien ze hem als een van hen, een Pitztaler. In Oostenrijk zien ze hem als een fenomeen en bestuderen ze zijn stijl.”

Van den Broecke beklaagt zich zijn keuze niet, ook al is hij gemiddeld vijf uur per dag bezig met ski-, kracht en conditietraining. Als hij maar zijn passie kan beoefenen: “Ik zou niet meer zonder skiën kunnen. Het is voor mij als eten en drinken. En die school is tof, omdat we allemaal dezelfde doelen hebben.” De ambities luiden zo: “Over enkele jaren wil ik meedoen in de wereldbekers. En uiteraard wil ik de Olympische Spelen halen.” Ook het BOIC gelooft in zijn kansen. Van den Broecke geniet financiële steun via het Be Gold-project voor jonge beloften en het selecteerde hem ook voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF), dat volgende week in het Tsjechische Liberec (Tsjechië) plaatsvindt.