Direct naar artikelinhoud

Palestijnse rivalen Fatah en Hamas beginnen verzoeningsgesprekken

CAïRO l In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn twaalf Palestijnse facties, waaronder de rivaliserende Fatah en Hamas, aan gesprekken begonnen. Die moeten tot onderlinge verzoening en uiteindelijk tot een eenheidsregering leiden.

De onderhandelaars willen in de eerste plaats commissies oprichten die zich vanaf 8 maart over de samenwerking tussen Fatah en Hamas zullen buigen. De thema's die daar aan bod zullen komen zijn de verzoening tussen beide bewegingen, maar ook de vorming van een eenheidsregering, de hervorming van de Palestijnse veiligheidsdiensten en het vastleggen van een datum voor nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen. Ook zal de hervorming van de PLO besproken worden.

Israëlische bronnen meldden gisteren dat Ofer Dekel, die namens Israël onderhandelt over de vrijlating van de ontvoerde soldaat Gilad Shalit, eveneens in Caïro aanwezig is. Vorige week koppelde Israël een duurzame wapenstilstand in de Gazastrook aan de vrijlating van Shalit, die in 2006 door een Palestijns commando gevangengenomen werd.

Aanstaande maandag 2 maart vindt in Sharm el-Sheik in Egypte een conferentie plaats waar de 'internationale gemeenschap' zich achter een omvangrijk hulppakket voor de Gazastrook moet scharen. Het grootschalige Israëlische offensief in het door Hamas gecontroleerde gebied kostte er tussen eind december en midden januari aan meer dan 1.300 Palestijnen het leven. Grote delen van de Gazastrook werden totaal verwoest.

Vredesonderhandelaars

Inmiddels pleit een groep voormalige vredesonderhandelaars voor een rechtstreekse dialoog met Hamas. Ze publiceerden een open brief in de Britse krant The Times en de Duitse Spiegel Online. Volgens hen hebben de Israëlische, Europese en Amerikaanse politiek om Hamas te isoleren tot niets geleid en bij de Palestijnen nog meer sympathie voor de groep veroorzaakt. "De pogingen om Hamas te vernietigen via een economisch embargo, een politieke boycot en militaire invallen hebben niet gewerkt. Ja Hamas moet Israël erkennen, maar het moet bij de politieke dialoog betrokken worden; de huidige aanpak werkt duidelijk niet."

De ondertekenaars van de brief zijnj niet de minsten: de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben-Ami, de vroegere VN-gezant voor het Midden-Oosten Alvaro de Soto, de vroegere Australische minister van Buitenlandse Zaken Gareth Evans, die de vredesbesprekingen in Cambodja heeft geleid, en de voormalige EU-gezant in Bosnië Paddy Ashdown. (FS)