Direct naar artikelinhoud

Pegida Vlaanderen gaat dan toch betogen

Tegen een door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) uitgevaardigd verbod in wil Pegida Vlaanderen vanavond dan toch betogen op het Hendrik Conscienceplein.

In Duitsland brengt de anti-islambeweging wekelijks een massa mensen op straat. Het is de derde poging van Pegida Vlaanderen om dat ook in Antwerpen te doen. Ook nu stoot het plan om te manifesteren tegen 'de islamisering van onze samenleving' op een verbod.

Burgemeester De Wever verwijst naar de verhoogde terreurdreiging en houdt het via zijn woordvoerder bij een korte mededeling: "Als Pegida morgen in Antwerpen zonder toelating gaat betogen, dan zal de politie optreden."

Met slechts twee toegangsstraten lijkt het afsluiten van het Conscienceplein niet meteen een omslachtige onderneming, maar Pegida anticipeerde gisteren al met een oproep via Facebook om in de straten in de buurt theelichtjes te plaatsen. De organisatie is verbolgen door de aankondiging van Antwerps bisschop Johan Bonny: hij wil de lichten doven in de kathedraal als de betoging doorgaat.

Tegen VTM zegt Rudy Van Nespen als woordvoerder van Pegida Vlaanderen dat hij vanwege het verbod niet langer kan garanderen dat de betoging vreedzaam zal verlopen: "Ik hoop van wel, maar het probleem is dat ik dat nu niet echt meer in handen heb. Daarvoor hadden wij een ordedienst en dergelijke voorzien. Wij hadden gehoopt dit op een kalme manier te kunnen doen. Nu heb ik daar geen controle meer over."

Van Nespen is bestuurslid bij Vlaams Belang in Deurne. Daarvoor was hij politiek actief bij de Nationale Unie, het Liberaal Appèl en Fervent Nationaal, de tegenhanger van het Franse extreem rechtse Front National. Bij een betoging van Pegida in Sint-Niklaas kwamen vorige week net geen honderd mensen opdagen.